SVERIGE: Ny postlag – slår hårt mot kriminella

2023 01 03

En ny postlag som trädde i kraft vid årsskiftet gör det svårare för kriminella att skicka illegala varor i brev och paket.

Det bekräftar polisen i ett pressmeddelande.

– Lagändringarna, som trädde i kraft under gårdagen, ger aktörer i postverksamheten möjlighet att bryta sekretessen och lämna uppgifter som rör misstanke om brott till brottsbekämpande myndigheter, skriver myndigheten. 

En viktig pusselbit i kampen mot den organiserade brottsligheten, enligt polisen.

– Det är mycket positivt att lagstiftaren tagit till sig av, och agerat på, de argument vi gemensamt framfört angående problematiken med postflödets funktion i många brottsupplägg. Nu ska vi dra maximal nytta av den nya lagstiftningen, säger regionpolischef Micael Säll Lindahl, region Nord.

Robert Janeheim, områdespolis i Piteå, Älvdal och Älvsbyn, instämmer i analysen. 

– Personalen på posten och utlämningsställena får äntligen möjlighet att kontakta polis. Det har varit en frustration för dem att se misstänkta försändelser och inte få larma om det. Nu ser vi fram emot nästa steg i arbetet med en nära samverkan med kommuner och postaktörer.

Ökade befogenheter för tullen och polisen

Lagändringen ger även tullen och polisen ökade befogenheter att begära in information från postaktörer.

Linda Nilsson, verksamhetsutvecklare på Nationella operativa avdelningen, framhåller att lagändringen ökar möjligheten att upptäcka narkotika och andra illegala försändelser via post.

– Med detta får vi utökade möjligheter att beslagta narkotika och därmed kan vi störa den omfattande handeln med narkotika, säger hon.

En miljon paket med narkotika

Den illegala handeln med narkotika, vapen och explosiva varor är utbredd i Sverige.

Försändelser skickas både genom det öppna nätet och den krypterade webben, darknet.

– Narkotikahandeln över internet beräknas omsätta 700 miljoner kronor per år. Upp till en miljon försändelser med narkotika beräknas skickas med inrikespost varje år, uppger polisen.

Narkotikahandeln är en central inkomstkälla för många kriminella aktörer.

Nya försäljningsplatser på internet har dessutom inneburit att knarkleveranser via posten har blivit vanligare.

– Försäljningsformerna och leveransalternativen har inneburit att fler utan egna kontakter och utan tillgång till fysisk narkotikamarknad, kan köpa narkotika utan att upptäckas av rättsväsendet, förklarar polisen.

Foto: Kristoffer Samuelsson Postnord

Text: Redaktionen


ICA stoppar populär snabbmat

2024 05 24

Ica återkallar en av sina populäraste snabbmatsvaror.

En smörgås med tomat och mozzarella försvinner från hyllorna med omedelbar verkan.

Orsaken till återkallelsen är ett misstag i produktionen, uppger matjätten.

– Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen, framhåller Ica i ett uttalande.

Smörgåsen kan därmed utgöra en fara för konsumenter som är allergiska mot räkor.  

Allergiker som får i sig produkten kan drabbas av olika symptom.  

Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen för personer med skaldjursallergi.

– Magbesvär, astma och anafylaktisk chock förekommer också, framhåller Livsmedelsverket.

”Viktigt att informera kunden”

Återkallelsen gäller ICA Sandwich med Tomat & Mozzarella, 145 g med bäst före-datum 09-06-2024.

– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta.

Det säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett uttalande.

Stoppas i kassan

Smörgåsen går inte längre att köpa i Icas butiker, utan ska hädanefter stoppas i kassan med anledning av det rådande säljstoppet.

I ett pressutskick skriver Ica att man beklagar det inträffade.

Vidare uppmanar matjätten  kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik där den köptes.

– Reklamera via ica.se alternativt kontakta ICAs kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00, står det i pressmeddelandet.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen