SVERIGE: Ny lag för mobilanvändare införs idag

2023 02 01

Idag, onsdag, införs nya regler för kontantkort till mobiltelefoner.

Det handlar om att det varken ska vara möjligt eller tillåtet att använda sig av anonyma kontantkort för att exempelvis ringa och smsa.

Varnar för risker

Lagförändringen har efterfrågats av polisen och syftar att komma åt brottslig verksamhet, framför allt gängkriminalitet.

Men de nya reglerna kommer även med flera nackdelar, menar Peter Hedberg (S), riksdagsledamot för Västernorrland.

– Jag vet att i debatten inför det här lagförslaget lyftes olika typer av risker, säger han till Sveriges Radio.

Behov av anonyma samtal

Bland annat pekar han på att flera kvinnojourer flaggat för behovet av att kunna ringa anonymt.

– Det här inget som ska behöva drabba våldsutsatta, utan tanken är att man ska komma åt organiserad kriminalitet och män som utsätter kvinnor för brott, säger Peter Hedberg till radion.

Omfattar miljoner potentiella kort

Förra året fanns det 2 798 000 aktiva kontantkort i Sverige, enligt SVT.

Totalt fanns det över 14 miljoner mobilabonnemang – vilket innebär att var femte mobil var laddat med ett kontantkort i Sverige under fjolåret.

Att korten inte behöver registreras på en person eller ett företag är det som gjort dem attraktiva för kriminella, vilket är anledningen till att polisen velat se ett förbud.

Redan i somras slog dock kvinnojourer larm om riskerna med att ändra reglerna.

– Det är ju en trygghet i sig att den förövaren som tidigare har nått inte ska kunna nå en. Att man ska kunna vara anonym när man pratar i telefon, sade Petra Karlsson, verksamhetschef på Kvinnojouren Linnéan i Lidköping, till SVT.

Journalister kritiska

Även journalister har kritiserat förändringen, som använder oregistrerade kontantkort för att kommunicera med källor som bär på känslig information.

– De nya reglerna kommer att påverka journalister och deras källor negativt. Det kommer att bli svårare att kommunicera med källor vilket i sin tur påverkar möjligheten att bedriva undersökande journalistik, har Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert tidigare sagt till tidningen Journalisten.

De som handlade kontantkort efter 1 augusti 2022 omfattas redan av de nya reglerna.

Handlade man sitt kort före det datumet har man haft till och med fram till dagens datum att använda det utan registrering, alternativt fram till dess att en ny förbetalning genomförts.

Foto: K. McClintock

Text: Redaktionen