SVERIGE: Ny lag för mobilanvändare införs idag

2023 02 01

Idag, onsdag, införs nya regler för kontantkort till mobiltelefoner.

Det handlar om att det varken ska vara möjligt eller tillåtet att använda sig av anonyma kontantkort för att exempelvis ringa och smsa.

Varnar för risker

Lagförändringen har efterfrågats av polisen och syftar att komma åt brottslig verksamhet, framför allt gängkriminalitet.

Men de nya reglerna kommer även med flera nackdelar, menar Peter Hedberg (S), riksdagsledamot för Västernorrland.

– Jag vet att i debatten inför det här lagförslaget lyftes olika typer av risker, säger han till Sveriges Radio.

Behov av anonyma samtal

Bland annat pekar han på att flera kvinnojourer flaggat för behovet av att kunna ringa anonymt.

– Det här inget som ska behöva drabba våldsutsatta, utan tanken är att man ska komma åt organiserad kriminalitet och män som utsätter kvinnor för brott, säger Peter Hedberg till radion.

Omfattar miljoner potentiella kort

Förra året fanns det 2 798 000 aktiva kontantkort i Sverige, enligt SVT.

Totalt fanns det över 14 miljoner mobilabonnemang – vilket innebär att var femte mobil var laddat med ett kontantkort i Sverige under fjolåret.

Att korten inte behöver registreras på en person eller ett företag är det som gjort dem attraktiva för kriminella, vilket är anledningen till att polisen velat se ett förbud.

Redan i somras slog dock kvinnojourer larm om riskerna med att ändra reglerna.

– Det är ju en trygghet i sig att den förövaren som tidigare har nått inte ska kunna nå en. Att man ska kunna vara anonym när man pratar i telefon, sade Petra Karlsson, verksamhetschef på Kvinnojouren Linnéan i Lidköping, till SVT.

Journalister kritiska

Även journalister har kritiserat förändringen, som använder oregistrerade kontantkort för att kommunicera med källor som bär på känslig information.

– De nya reglerna kommer att påverka journalister och deras källor negativt. Det kommer att bli svårare att kommunicera med källor vilket i sin tur påverkar möjligheten att bedriva undersökande journalistik, har Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert tidigare sagt till tidningen Journalisten.

De som handlade kontantkort efter 1 augusti 2022 omfattas redan av de nya reglerna.

Handlade man sitt kort före det datumet har man haft till och med fram till dagens datum att använda det utan registrering, alternativt fram till dess att en ny förbetalning genomförts.

Foto: K. McClintock

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen