SVERIGE: Nazistreklam på flera tidningssajter

2022 05 06

Flera av Bonnier News tidningssajter har haft annonser som rekommenderat läsare att köpa nazistisk litteratur.

Bland annat har flera läsare blivit rekommenderade att köpa Adolfs Hitlers politiska manifest Mein Kampf, rapporterar SR Dalarna.

Annonserna har numera stoppats.

”Väldigt olyckligt”

– Det är såklart väldigt olyckligt att den här typen av budskap syns på våra plattformar, säger Emil Danielsson, affärsutvecklare på Bonnier News, till SR och tillägger:

– Vi vill inte ha den här typen av budskap eller annonser på våra plattformar. De vill inte andra seriösa nyhetskanaler heller. Men ibland så slinker det emellan helt enkelt, men då har vi också interna rutiner så att vi snabbt går in och blockerar den här typen av kundannonsör.  

Lång händelsekedja

Emil Danielsson förklarar att anledningen till att nazistreklamen har visats är att Bonnierkoncernen har sålt annonsutrymme till handelsföretaget CDON, som bland annat marknadsför böcker.

CDON har i sin tur sålt annonsutrymme till en aktör som säljer den typen av nazistisk litteratur som rekommenderats till läsare.

Stort omslag med en svastika

Annonserna är numera borttagna, men flera läsare har drabbats. På Dalarnas Tidningars nyhetssajter möttes läsare av ett stort omslag föreställandes en svastika.

– Vi ber såklart om ursäkt. Det är ett annonsbudskap som vi inte vill ha på våra plattformar. Förhoppningsvis blev inte så många av våra besökare exponerade för den här annonsen, säger Emil Danielsson till radion.

CDON har inte kommenterat uppgifterna.

Nazistannonser drabbade svenskar 2012

För tio år sedan figurerade nazistiska annonser på Facebook och flera svenska användare blev drabbade. Tidningen Expo uppmärksammade att nazistiska partiet Svenskarnas parti tilläts annonsera på plattformen.

Annonserna plockades sedermera bort av Facebook.

Foto: K. Baker 

Text: Redaktionen