SVERIGE: Myndighet varnar för kycklingsmitta – kan drabba människor
2022 09 06
Bakterien campylobacter har upptäckts hos kycklinguppfödare.
Därför löper en stor mängd människor risk att bli sjuka av att äta just kycklingkött för tillfället.
Varningen kommer direkt från myndigheten Livsmedelsverket, som nu går ut med råd för hur kyckling bör tillagas för att minska risken att bli sjuk.
Det meddelar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Extra viktigt just nu
Enligt myndigheten är det inte ovanligt att mängden campylobacter ökar på kycklinggårdar under sommaren.
Inte heller i år.
Men samtidigt ökar risken den här tiden på året för att även människor ska bli sjuka.
– Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till myndighetens hemsida.
Myndighetens tre råd
Livsmedelsverket har formulerat tre rekommendationer för hur du bör agera när du tillagar kyckling för att undvika att bli smittad.
- Tvätta händerna före matlagning samt direkt efter du hanterat kyckling.
- Försäkra dig om dina redskap är rena och använd en ren arbetsbänk. Var noga med att diska knivar och skärbräda efter att du skurit kyckling.
- Genomstek kycklingen undan undantag. På så sätt dör eventuella bakterier.
Åt 14,9 kycklingar 2021
Enligt Djurens Rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, åt en genomsnittlig svensk 14,9 kycklingar under 2021.
Det var en måttlig ökning från 14,2 år 2020, men en minskning jämfört med 2019.
Då åt svenskar i snitt 15,10 kycklingar under ett år.
Mängden har ökat
Däremot har den förbrukade mängden kilo ökat bland svenska folket.
Trots att man åt färre kycklingar år 2021 förbrukade varje person i snitt 23,1 kilo kyckling samma år, jämfört med 2019 då man åt fler kycklingar – men enbart förbrukade 22,4 kilo.
Arbetar förebyggande
Livsmedelsverket uppger även i pressmeddelandet att förebyggande arbete inom svensk kycklingproduktion har fått effekt på smittspridningen.
– I kycklingflockarna har mängden campylobacter minskat senaste åren, vilket också minskar risken för att människor ska smittas. Men trots det finns det ofta mer campylobacter på kycklingköttet vissa tider på året, framhåller myndigheten.
Foto: C. Lin
Text: Redaktionen