SVERIGE: Myndighet dömer ut svenska folkets matvanor

2023 01 16

Allt fler i befolkningen försämrar sin hälsa på grund av vad de äter och dricker.

Det anser myndigheten Livsmedelsverket som nu kräver flera åtgärder för att stoppa den skenande utvecklingen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är ett stort bekymmer. Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Burgård Kondo, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vill höja skatten

Myndighetens förslag är att bland annat höja skatten på läsk andra sötade drycker, som pekas ut som en av de största bovarna i sammanhanget.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte i samma form som kalorier i mat. Det blir större risk att gå upp i vikt, och övervikt i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer, säger Åsa Burgård Kondo till SR.

Internationell inspiration

Förslaget att höja skatten på läsk är inspiration som Livsmedelsverket hämtat internationellt. 

Myndigheten har nämligen studerat vad andra länder har gjort, och att skatta sötade drycker högre är en åtgärd som redan tillämpas av 85 länder.

Enligt Livsmedelsverkets sammanställning har det också bidragit till mindre försäljning, vilket är anledningen till att man vill driva igenom åtgärden även i Sverige.

Nu väntar därför en analys av hur en sådan skatt skulle kunna fungera i Sverige, innan från kan landa på Riksdagens bord.

Kritiserar: "Symbolpolitik"

En som vänder sig emot förslaget är emellertid branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Elisabeth Rytter, som jobbar i organisationen, hävdar att det handlar om “symbolpolitik” och att man inte kan anta att färre köp av en vara också innebär förbättrad hälsa hos befolkningen.

– Konsumtion är vad man köper i butik kan man säga. Vad som sedan händer fram till du kommer hem och stoppar det i munnen och sväljer, det kan hända rätt mycket. Vem äter upp det och i vilken mängd? säger hon till SR.

Hälften lider av övervikt

Enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten 2021 lider mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning mellan 16–84 år av övervikt eller fetma.

Siffran var högre bland män, 58 procent, jämfört med den för kvinnor som då låg på 46 procent.

I över 40 år har Folkhälsomyndigheten konstaterat en negativ utveckling där vi blir allt fetare, vilket är en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår i Sverige.

– Idag har vi en situation där övervikt och fetma ökat snabbare hos de unga än hos de äldre, vilket kan innebära både en tidigare debut av och därmed längre tid med kronisk sjukdom, framhåller myndigheten på sin hemsida.

Foto: H. Dadkhah

Text: Redaktionen


Investerare har fått nog – “Elon Musk måste avgå”

2025 03 20

Elsbilsjätten Tesla fortsätter att rasa på börsen.

Sedan december har det Elon Musk-ägda bolaget fallit med över 800 miljarder dollar. Under tisdagen sjönk värdet ytterligare fyra procent på den amerikanska handeln.

Nu har det tunga namnet Ross Gerber, en av Teslas tidigaste investerare, fått nog.

Han ger Elon Musk två val: avgå som vd från Tesla eller hoppa av uppdraget för USA:s regering.

– Jag tror att Tesla behöver en ny vd och jag bestämde mig idag för att börja säga det, framhåller Gerber till Sky News.

"Försummats för länge"

Enligt storinvesteraren har Musks roll i den tillfälliga myndigheten Doge, som arbetar med att skära ned på statliga utgifter, fått miljardären att tappa fokus.

– Det är dags för någon att driva Tesla, säger Ross Gerber.

– Verksamheten har försummats för länge. Det finns för många viktiga saker som Tesla gör, så antingen borde Elon komma tillbaka till Tesla och vara vd och ge upp sina andra jobb, eller så borde han fokusera på regeringen och fortsätta göra det han gör men hitta en lämplig vd för Tesla.

Är i kris

Ross Gerber menar att Tesla befinner sig i kris.

Han har själv sålt av ett stort antal aktier de senaste månaderna.

Enligt investeraren är Teslas produkter utan tvekan de bästa på marknaden, men Musk har som alla andra bara 24 timmar på ett dygn.

Och då ger Musks aktivitet på sociala medier och arbete för Trump-administrationen Tesla för mycket negativ publicitet, menar Gerber.

– Företagets rykte har precis förstörts av Elon Musk, säger han.

– Försäljningen rasar, så ja, det det är en kris. Det går bokstavligt talat inte att sälja den bästa produkten på marknaden eftersom vd:n är så splittrande.

Läs mer om Teslas kris här:

Elon Musks bror agerar – efter jättefiaskot

Tyngsta Teslafallet på fem år

Teslakunder tvingas skriva på mystiskt avtal – “helt unikt”

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Ryanair överväger ny regel – kan bli förbjudet att ha i handbagaget

2025 03 19

Ett vanligt och till synes ofarligt föremål kan komma att förbjudas i handbagage på flygplan.

Vid första anblick ser det inte mycket ut för världen.

Och många tar för givet att det inte skulle vara något problem alls.

Men faktum är att powerbanks, de portabla batteriladdarna som folk använder till mobilen när det inte finns tillgång till eluttag, utgör en brandrisk.

Blev först med förbudet

Ett flygbolag, Air Busan från Sydkorea, har redan tagit steget att förbjuda powerbanks i handbagage. 

Det skedde kort efter att ett av deras flygplan drabbades av en våldsam brand strax före avgång tidigare i år, med 176 personer ombord.

Bolaget är det första i hela världen att införa förbudet, men enligt norska Dagbladet överväger även flygbolag som Ryanair och EasyJet restriktioner i frågan.

– Säkerheten för våra passagerare och besättning är vår högsta prioritet. Vi övervakar situationen noga och kommer inte tveka att införa ett förbud om det behövs, säger en talesperson för Ryanair enligt den norska tidningen.

Norwegian: slängde 20 000 stycken

Faran med powerbanks är litiumbatteriet. På grund av brandfaran har många flygbolag sedan tidigare förbjudit föremålet i incheckat bagage.

Enligt Norwegian slängde man 20 000 konfiskerade powerbanks år 2023 för att folk inte har koll på reglerna.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, sade Peter Douglas Wärring från Swedavia till TV4 Nyheterna förra året.

Olika regler

Men nu kan det alltså bli stopp även i handbagaget i framtiden.

Trots att föremålet ännu inte har förbjudits på flyg i Europa har en del flygbolag dock redan särskilda regler för vad som gäller.

– Även om det vanligtvis är tillåtet att ta med sig en powerbank med lägre kapacitet för personligt bruk, är det alltid bra att kolla upp de specifika reglerna för ditt flygbolag och flygplatsen du reser från och för att undvika eventuella problem vid säkerhetskontrollen.

Det skriver bokningssajten Momondo på sin hemsida.

– Vanligtvis är enheter med upp till 100 watt-timmar tillåtna i handbagaget, och därmed genom säkerhetskontrollen. Det kan även finnas begränsningar när det kommer till antalet powerbanks per passagerare. Om du ska ta med dig flera enheter genom säkerhetskontrollen kan det vara bäst att kontrollera vad den enskilda flygplatsen och flygbolaget tillåter. 

Foto: K. Hackert

Text: Redaktionen