SVERIGE: Myndighet dömer ut svenska folkets matvanor
2023 01 16
Allt fler i befolkningen försämrar sin hälsa på grund av vad de äter och dricker.
Det anser myndigheten Livsmedelsverket som nu kräver flera åtgärder för att stoppa den skenande utvecklingen, rapporterar Sveriges Radio.
– Det är ett stort bekymmer. Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Burgård Kondo, nutritionist på Livsmedelsverket.
Vill höja skatten
Myndighetens förslag är att bland annat höja skatten på läsk andra sötade drycker, som pekas ut som en av de största bovarna i sammanhanget.
– Kalorier i flytande form registrerar vi inte i samma form som kalorier i mat. Det blir större risk att gå upp i vikt, och övervikt i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer, säger Åsa Burgård Kondo till SR.
Internationell inspiration
Förslaget att höja skatten på läsk är inspiration som Livsmedelsverket hämtat internationellt.
Myndigheten har nämligen studerat vad andra länder har gjort, och att skatta sötade drycker högre är en åtgärd som redan tillämpas av 85 länder.
Enligt Livsmedelsverkets sammanställning har det också bidragit till mindre försäljning, vilket är anledningen till att man vill driva igenom åtgärden även i Sverige.
Nu väntar därför en analys av hur en sådan skatt skulle kunna fungera i Sverige, innan från kan landa på Riksdagens bord.
Kritiserar: "Symbolpolitik"
En som vänder sig emot förslaget är emellertid branschorganisationen Livsmedelsföretagen.
Elisabeth Rytter, som jobbar i organisationen, hävdar att det handlar om “symbolpolitik” och att man inte kan anta att färre köp av en vara också innebär förbättrad hälsa hos befolkningen.
– Konsumtion är vad man köper i butik kan man säga. Vad som sedan händer fram till du kommer hem och stoppar det i munnen och sväljer, det kan hända rätt mycket. Vem äter upp det och i vilken mängd? säger hon till SR.
Hälften lider av övervikt
Enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten 2021 lider mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning mellan 16–84 år av övervikt eller fetma.
Siffran var högre bland män, 58 procent, jämfört med den för kvinnor som då låg på 46 procent.
I över 40 år har Folkhälsomyndigheten konstaterat en negativ utveckling där vi blir allt fetare, vilket är en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår i Sverige.
– Idag har vi en situation där övervikt och fetma ökat snabbare hos de unga än hos de äldre, vilket kan innebära både en tidigare debut av och därmed längre tid med kronisk sjukdom, framhåller myndigheten på sin hemsida.
Foto: H. Dadkhah
Text: Redaktionen