SVERIGE: Myndighet dömer ut svenska folkets matvanor

2023 01 16

Allt fler i befolkningen försämrar sin hälsa på grund av vad de äter och dricker.

Det anser myndigheten Livsmedelsverket som nu kräver flera åtgärder för att stoppa den skenande utvecklingen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är ett stort bekymmer. Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Burgård Kondo, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vill höja skatten

Myndighetens förslag är att bland annat höja skatten på läsk andra sötade drycker, som pekas ut som en av de största bovarna i sammanhanget.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte i samma form som kalorier i mat. Det blir större risk att gå upp i vikt, och övervikt i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer, säger Åsa Burgård Kondo till SR.

Internationell inspiration

Förslaget att höja skatten på läsk är inspiration som Livsmedelsverket hämtat internationellt. 

Myndigheten har nämligen studerat vad andra länder har gjort, och att skatta sötade drycker högre är en åtgärd som redan tillämpas av 85 länder.

Enligt Livsmedelsverkets sammanställning har det också bidragit till mindre försäljning, vilket är anledningen till att man vill driva igenom åtgärden även i Sverige.

Nu väntar därför en analys av hur en sådan skatt skulle kunna fungera i Sverige, innan från kan landa på Riksdagens bord.

Kritiserar: "Symbolpolitik"

En som vänder sig emot förslaget är emellertid branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Elisabeth Rytter, som jobbar i organisationen, hävdar att det handlar om “symbolpolitik” och att man inte kan anta att färre köp av en vara också innebär förbättrad hälsa hos befolkningen.

– Konsumtion är vad man köper i butik kan man säga. Vad som sedan händer fram till du kommer hem och stoppar det i munnen och sväljer, det kan hända rätt mycket. Vem äter upp det och i vilken mängd? säger hon till SR.

Hälften lider av övervikt

Enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten 2021 lider mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning mellan 16–84 år av övervikt eller fetma.

Siffran var högre bland män, 58 procent, jämfört med den för kvinnor som då låg på 46 procent.

I över 40 år har Folkhälsomyndigheten konstaterat en negativ utveckling där vi blir allt fetare, vilket är en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår i Sverige.

– Idag har vi en situation där övervikt och fetma ökat snabbare hos de unga än hos de äldre, vilket kan innebära både en tidigare debut av och därmed längre tid med kronisk sjukdom, framhåller myndigheten på sin hemsida.

Foto: H. Dadkhah

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen