SVERIGE: Myndighet dömer ut svenska folkets matvanor

2023 01 16

Allt fler i befolkningen försämrar sin hälsa på grund av vad de äter och dricker.

Det anser myndigheten Livsmedelsverket som nu kräver flera åtgärder för att stoppa den skenande utvecklingen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är ett stort bekymmer. Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Burgård Kondo, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vill höja skatten

Myndighetens förslag är att bland annat höja skatten på läsk andra sötade drycker, som pekas ut som en av de största bovarna i sammanhanget.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte i samma form som kalorier i mat. Det blir större risk att gå upp i vikt, och övervikt i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer, säger Åsa Burgård Kondo till SR.

Internationell inspiration

Förslaget att höja skatten på läsk är inspiration som Livsmedelsverket hämtat internationellt. 

Myndigheten har nämligen studerat vad andra länder har gjort, och att skatta sötade drycker högre är en åtgärd som redan tillämpas av 85 länder.

Enligt Livsmedelsverkets sammanställning har det också bidragit till mindre försäljning, vilket är anledningen till att man vill driva igenom åtgärden även i Sverige.

Nu väntar därför en analys av hur en sådan skatt skulle kunna fungera i Sverige, innan från kan landa på Riksdagens bord.

Kritiserar: "Symbolpolitik"

En som vänder sig emot förslaget är emellertid branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Elisabeth Rytter, som jobbar i organisationen, hävdar att det handlar om “symbolpolitik” och att man inte kan anta att färre köp av en vara också innebär förbättrad hälsa hos befolkningen.

– Konsumtion är vad man köper i butik kan man säga. Vad som sedan händer fram till du kommer hem och stoppar det i munnen och sväljer, det kan hända rätt mycket. Vem äter upp det och i vilken mängd? säger hon till SR.

Hälften lider av övervikt

Enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten 2021 lider mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning mellan 16–84 år av övervikt eller fetma.

Siffran var högre bland män, 58 procent, jämfört med den för kvinnor som då låg på 46 procent.

I över 40 år har Folkhälsomyndigheten konstaterat en negativ utveckling där vi blir allt fetare, vilket är en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår i Sverige.

– Idag har vi en situation där övervikt och fetma ökat snabbare hos de unga än hos de äldre, vilket kan innebära både en tidigare debut av och därmed längre tid med kronisk sjukdom, framhåller myndigheten på sin hemsida.

Foto: H. Dadkhah

Text: Redaktionen


Raseri mot ICA: ”Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga”

2024 09 10

I december 2023 dömdes åtta Ica-handlare för brott efter den stora insiderhärvan med Ica-aktier 2021.

Enligt domen ska Ica-handlarna haft tillgång till insiderinformation om Ica-aktien, innan Ica köptes ut från börsen hösten 2021. Ica-handlarna och åtta andra personer köpte då flera aktier och drog tillsammans in 16 miljoner kronor.

I december 2023 dömdes åtta Ica-handlare för brott.

Trots det fortsätter många att driva och äga sina butiker, enligt en granskning från Handelsnytt.

Enligt granskningen har bara en Ica-handlare sålt sin butik efter domen.

Uppgifterna får fackförbundet Handels att gå i taket.

– Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga. Arbetsgivare som trots domar får fortsätta arbeta och utsätta sina anställda för obehag är oerhört problematiskt.

Det säger Linda Palmetzhofer, ordförande i Handelsanställdas förbund, till Handelsnytt.

– Det är uppenbart att Ica behöver agera bättre mot handlare som missköter sig. Här förväntar vi oss en ökad samverkan med Ica, framför allt på central nivå för att komma till bukt med problematiken, fortsätter Palmetzhofer som anser att Ica-koncernen saknar en ”överordnad HR-avdelning” som kan se till att ”olämpliga personer plockas bort”.

– Vi efterlyser en större handlingskraftighet från Ica. Våra medlemmar förtjänar en arbetsplats som agerar på uppenbara problem.

Ica-handlarna svarar

Medlemsorganisation för Sveriges Ica-handlare, ICA-handlarnas Förbund, har svarat på kritiken genom vd:n Göran Blomberg.

– Vår hantering måste vara rättssäker. Om vi agerade godtyckligt skulle det skapa osäkerhet i handlarkåren, säger han till tidningen Arbetet.

Vidare uppger Blomberg att Ica-handlare måste förhålla sig till de riktlinjer som satts upp.  

– Ica-handlarens avtal med Ica Sverige och Ica-handlarnas Förbunds stadga slår fast att handlaren ska följa regler kring exempelvis arbetsmiljö och matsäkerhet. När vi upptäcker avvikelser inleds en dialog med medlemmen. Bristerna följs upp och åtgärdas, säger han till tidningen.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen


Svenska turister har ny favoritstad – ”dubbelt så många bokningar”

2024 09 10

Svenska folket packar väskan och beger sig utomlands under sensommaren och hösten. 

För drygt en vecka sedan uppgav resebolaget Apollo att man tvingas sätta in extraflyg för att möta den stora efterfrågan på resor.

Nu ger konkurrenten Ticket ett liknande besked.

– Allt fler svenskar förlänger sommaren med resor utomlands. Den senaste bokningsstatistiken från Ticket visar på ett fortsatt starkt intresse, framhåller resebyrån i ett uttalande.

Ny favoritstad: Ökat med över 100 procent

Enligt Tickets statistik är sol- och badorter i Spanien, Grekland och Cypern fortfarande favoritresmålen för svenska turister under sensommaren.

Spanska Mallorca och Malaga toppar listan, följt av Larnaca på Cypern och de grekiska öarna Rhodos och Kreta.

Procentuellt ökar dock resebokningarna mest till ett annat resmål.

Nederländernas huvudstad Amsterdam har seglat upp som en favoritdestination för svenska resenärer.

Resandet till staden har ökat med över 100 procent det senaste året.

– Amsterdam utmärker sig särskilt som årets raket, med mer än dubbelt så många bokningar i år, skriver Ticket.

”Är verkligen på uppgång”

Tiyoneh Jah, PR- & kommunikationsansvarig på Ticket, konstaterar att det finns flera anledningar till det ökade intresset för Nederländernas huvudstad.

– Amsterdam är verkligen på uppgång. Vi såg redan ett ökat intresse under sommaren och den trenden håller nu i sig. Staden erbjuder en mix av kort flygtid, vackra kanaler, trendiga caféer och en livlig stadspuls – vilket gör den till en lockande destination, säger hon.

Det ökade trycket på sensommarresor beror på två saker, enligt Tiyoneh Jah.

–  Vi ser att många svenskar väljer att boka resor inom Europa under sensommaren, medan de sparar längre resor till vinterhalvåret. Det behagliga vädret och möjligheten att nu resa till populära sommardestinationer till ett mycket lägre pris är stora drivkrafter. Att resa inom Europa är dessutom både enkelt och smidigt vilket många uppskattar.

Foto: 

Text: Redaktionen