SVERIGE: Myndighet agerar mot ukrainska hundar

2023 01 31

Totalt stoppades 552 hundar från att komma in till Sverige under 2022.

Det är ett 29 fler än året dessförinnan och ett nytt rekord, meddelar Tullverket i ett pressmeddelande.

Ukrainska hundar förklarar ökning

En av förklaringarna till ökningen tros vara Vladimir Putins krig i Ukraina och den flyktingström av människor som invasionen orsakat.

Många ukrainare som flyr från de ryska bomberna tar med sig sina fyrbenta familjemedlemmar, vilket märktes extra tydligt i Nynäshamn där det förra året stoppades 34 hundar jämfört med enbart tre stycken året innan.

– Den ökningen berodde till stor del på flyktingströmmen från Ukraina via Polenfärjorna, framhåller Tullverket.

114 av 552 från Ukraina

Totalt visar Tullverkets statistik att 114 av de 552 stoppade hundarna under 2022 var i sällskap av krigsflyktingar från Ukraina.

– Majoriteten av de hundar som kom från Ukraina utan vaccinationspass och andra handlingar sattes i hemkarantän eller fick andra begränsningar för att minska risken för spridning av rabies och andra sjukdomar, uttrycker myndigheten.

Smuggelhundar fortsatt stort problem

Tullverket betonar att man betraktar den ökande statistiken med mycket stort allvar.

Framför allt syftar man då på de så kallade smuggelhundarna, vars antal sköt i höjden i samband med coronapandemin då efterfrågan på hundar steg.

– Under pandemin var suget efter hund stort men trots att det nu borde ha minskat stoppar vi fortfarande oroväckande många smuggelhundar, säger Håkan Hansson biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, till myndighetens hemsida.

Cyniska metoder

Till de sorgliga nyheterna hör även att Tullverket under förra året noterat ett nytt cyniskt sätt att smuggla in hundvalpar.

I augusti greps en man i en bil vid Öresundsbron med fem hundar i uppenbart dåligt skick, varav flera dräktiga, i bagageutrymmet.

Hundarnas pass var ofullständiga och mannen, som påstod att han skulle besöka en vän och därefter återvända till Ungern med hundarna, som inte kunde namnen på hundarna greps.

Han åtalades för att i kommersiellt syfte ha fört in fem dräktiga hundar i landet. Åklagaren yrkade på att smugglingen skulle betecknas som grov då mannen transporterat hundarna på ett inhumant sätt och varit medveten om att passen var felaktiga.

Tingsrätten höll inte med om att gärningen var grov men dömde mannen till tre månaders fängelse för smuggling av normalgraden.

– Visst kan man tycka att det är lite märkligt att mannen inte dömdes för grov smuggling med tanke på den cyniska hanteringen av de fem dräktiga hundarna, säger Håkan Hansson.

Färre avlivas

Till de positiva nyheterna hör emellertid att färre av de stoppade hundarna avlivades 2022 jämfört med 2021. Totalt avlivades 61 hundar 2022, år 2021 var siffran 86 stycken.

Flest hundar, 180 stycken, stoppades på Arlanda under fjolåret.

Fakta: Antal stoppade hundar 2019-2022

2019: 200

2020: 280

2021: 523

2022: 552

Källa: Tullverket

Foto: MFA of Ukraine resp S. Douglas

Text: Redaktionen