SVERIGE: Mycket allvarlig anklagelse mot telejätte

2022 11 10

Post- och telestyrelsen, PTS, anklagar telejätten Telenor för allvarliga säkerhetsbrister.

Säkerhetsbristerna är så allvarliga att de bedöms hota Sveriges säkerhet, rapporterar DN som tagit del av rapporten från PTS.

Henrik Christiansson, chef för säkerhetsskyddsenheten vid PTS, bekräftar uppgifterna.

–  Det handlar om brister vad gäller säkerhetsprövningar. Exakt hur och i vilken omfattning, det vill jag inte gå in på, säger han till tidningen.

Säkerhetsskyddslagen

Lagen som Telenor inte bedöms leva upp till är den så kallade säkerhetsskyddslagen. Den avser att skydda Sverige mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota rikets säkerhet.

I säkerhetsskyddslagen står det följande: 

Informationssäkerhet ska:
   1. förebygga att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter obehörigen röjs, ändras, görs otillgängliga eller förstörs, och
   2. förebygga skadlig inverkan i övrigt på uppgifter och informationssystem som gäller säkerhetskänslig verksamhet.

Fysisk säkerhet ska
   1. förebygga att obehöriga får tillträde till områden, byggnader och andra anläggningar eller objekt där de kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller där säkerhetskänslig verksamhet i övrigt bedrivs, och
   2. förebygga skadlig inverkan på sådana områden, byggnader, anläggningar eller objekt som avses i 1.

Personalsäkerhet ska
   1. förebygga att personer som inte är pålitliga från säkerhetssynpunkt deltar i en verksamhet där de kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller i en verksamhet som av någon annan anledning är säkerhetskänslig, och
   2. säkerställa att de som deltar i säkerhetskänslig verksamhet har tillräcklig kunskap om säkerhetsskydd.

"Måste säkerhetsprövas"

–  Personer som arbetar i säkerhetskänslig verksamhet måste säkerhetsprövas, det vill säga intervjuas, granskas och registerkontrolleras, framhåller DN och tillägger:

– PTS bedömer situationen som så allvarlig att myndigheten nu överväger att kräva en straffavgift av Telenor.

Sekretess

På grund av sekretess är det inte känt i vilken verksamhet som säkerhetsbristerna har identifierats.

Telenor är verksamma inom flera områden. Företaget hanterar bland annat mobiltelefoni, bredband, tv-abonnemang och ett omfattande fibernät i Sverige. På företagets centrala nätverkscentral övervakar tekniker driftstörningar och eventuella cyberangrepp.  

Kan kräva 50 miljoner

PTS har rätt att kräva upp till 50 miljoner av företag som bryter mot säkerhetsskyddslagen.

Telenor dementerar uppgifterna.

– Det stämmer inte att Telenor har brister som äventyrar Sveriges säkerhet. Det som stämmer är att vi är i dialog med PTS. Det handlar inte om kvaliteten på vårt säkerhetsarbete utan om ett formaliafel som vi redan har korrigerat, skriver företaget i en kommentar till DN.

Foto: P. Coffman 

Text: Redaktionen


JUST NU: USA tvärvänder – bryter löfte till Ukraina

2025 07 02

Vita huset river upp ett omtalat löfte till Ukraina.

USA lovade i slutet av förre president Joe Bidens mandatperiod att leverera särskilda luftförsvarsmissiler och annan precisionsammunition till det krigsdrabbade landet.

Nu svänger USA.

Vita huset sätter stopp för leveranserna, rapporterar Politico.

Anledningen är att amerikanerna bedömer att det egna vapenlagret har sjunkit till oroväckande nivåer.

– Beslutet fattades för att sätta USA:s intressen främst, efter en granskning av försvarsdepartementets militära stöd och bistånd till andra länder över hela världen. STyrkan i USA:s väpnade styrkorna är fortfarande obestridlig – fråga bara Iran, säger Vita husets biträdande pressekreterare Anna Kelley till samma tidning.

Zelenskyj: Hade räknat med det

Redan för en månad sedan signalerade Ukraina att USA valt att hålla inne på en del av det bistånd som utlovats till den ukrainska militären.

Det handlade då om robotar som behövdes för att stå emot kraftiga ryska drönarattacker, inte minst från de beryktade iransktillverkade Shahedtyperna.

– Vi räknade med det här projektet, 20 000 missiler, anti-shahediska missiler. Det var inte dyrt, men det är en speciell teknologi, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till ABC News då.

Bekräftas från Vita huset

Nu bekräftar USA för första gången att leveranserna stoppas.

Det ska ha varit Pentagonchefen Elbridge Colby som drivit på för beslutet, efter att ha oroats över att det totala amerikanska vapenlagret sjunkit, uppger flera källor till Politico. 

Beskedet kommer kort efter att Zelenskyj och USA:s president Donald Trump träffades personligen vid Natos toppmöte i Haag förra veckan.

Trump uteslöt då inte att skicka fler luftförsvarssystem av den omtalade Patriotsorten, trots att Pentagon vill pausa en del bistånd.

– De vill ha antimissil-missilerna, som de kallar dem, och vi ska se om vi kan göra några tillgängliga. De är väldigt svåra att få tag på, sade presidenten på en pressträff då.

"Kärnan" i försvaret mot Ryssland

USA-tillverkade luftförsvarssystem beskrivs som kärnan i Ukrainas försvar.

Under den föregående helgen genomförde Ryssland sin största flygattack mot landet sedan invasionen inleddes för tre år sedan.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


Oväntad nyhet från Ullared – Gekås gör precis tvärtom

2025 07 02

Modebranschen backar kraftigt.

Under maj månad minskade klädhandeln totalt sett i Sverige med hela 8,3 procent jämfört med motsvarande månad ifjol.

Minskningen i skohandeln var ännu större och backade 9,3 procent.

Tvärtom: “Exceptionellt”

Men trenden märks inte alls på Gekås i Ullared. Istället tycks tvärtomvärlden råda.

Samtidigt som modebranschen backar når det folkkära varuhuset nämligen nya toppnoteringar.

– Under maj månad har vår försäljning ökat drygt 10 procent inom dam- och herrkläder och 5 procent inom skor, säger Patrik Levin, vd på Gekås, i en kommentar.

– Barnkläder har sålt exceptionellt bra och ökade med 20 procent mot förra året, vilket är en ökning på drygt 30 procent jämfört med branschen.

"Sålt för 770 miljoner"

Gekås högsäsong är nu.

Midsommar var startskottet på varuhusets mest hektiska period på året och under sommaren väntas uppemot 29 000 besökare – varje dag.

Det återstår att se om vårens toppnoteringar i klädförsäljningen då kan nås.

Hittills ser det bra ut.

– Vi har startat året med riktigt fin försäljning inom alla tre konfektonssegmenten, säger Patrik Levin.

– Damkläder är alltid störst, sett tolv månader bakåt har vi sålt för 770 miljoner bara på den avdelningen, men barn och herr är inte långt efter.

LÄS MER: Svenskt modebolag går i konkurs

"Stolt – ett kvitto"

Att Gekås kan gå mot strömmen i modebranschen på det sätt man gör är ingenting som passeras obemärkt förbi av varuhuset.

I Ullared betraktas det som ett riktigt styrkebesked.

Jag är stolt över att vi kan erbjuda vad folk verkligen behöver och vill unna sig, till priser som de flesta har råd med, säger Patrik Levin.

– Att vi fortsätter växa i tider när många har mindre att röra sig med är ett kvitto på att vi erbjuder en unik shoppingupplevelse.

LÄS MER: Fullständig mardröm för Coop – “en flopp”

Foto: Gekås Ullared

Text: Redaktionen