SVERIGE: Ministern jämför SD:s förslag med Nazityskland

2022 05 06

Migrationsminister Anders Ygeman går till hårt angrepp mot Jimmie Åkesson, efter SD-ledarens förslag om indraget uppehållstillstånd för familjer om en individ i familjen ägnar sig åt grov brottslighet.

– Jag tror att de enda länderna i Västeuropa som har provat det här var under Hitlertyskland, säger han till TV4 Nyheterna.

”Sharialagar”

Vidare jämför Ygeman förslaget från SD med sharialagar.

– Vi har haft den här typen av sharialagstiftning i ett antal länder i Mellanöstern. Det var dåligt då och det är dåligt när Jimmie Åkesson föreslår det nu, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– Använder man kollektiv bestraffning då straffar man även dem som sköter sig, personer som går till jobbet varje dag och gör rätt för sig.

Måste få konsekvenser

SD-ledaren håller fast vid sitt förslag.

– Det här är inte en fråga om straff. Det här är en fråga om vilka förmåner icke-medborgare ska ha i Sverige. Kan man inte hålla reda på sina ungar, inte ser till att ungarna sköter sig  utan de är ute och ränner och eldar polisbilar. Då får man också ta konsekvenserna. Vi har kommit så långt nu, säger Jimmie Åkesson till TV4 Nyheterna.

Bakgrund

Efter påskhelgens våldsamma upplopp i Sverige har Sverigedemokraterna släppt en lista med 30 förslag på hur samhället bör svara på kravallerna. 

– Det svenska samhället måste återta den förlorade marken. Polismakten måste flytta fram positionerna med ett tydligt mandat att nedkämpa de som angriper samhället och etablera dominans, skriver SD i ett pressmeddelande.

Flera förslag

Förutom att dra in uppehållstillstånd för familjer finns det en rad andra förslag.

Bland annat vill SD se fler verktyg för polisen, utökad kameraövervakning i utsatta områden, ett förbud av muslimska skolor och att tillfällen när polisen har rätt att använda vapen utökas.

Foto: Ninni Andersson, Regeringen resp K. Winegeart

Text: Redaktionen