SVERIGE: Ministern varnar för nytt parti – hävdar att det hotar vårt samhälle

2022 05 06

Justitieminister Morgan Johansson (S) varnar för det nystartade partiet Nyans.

Morgan Johansson beskriver partiet, som främst vänder sig mot muslimska väljare, som ”ett hot mot det öppna samhället”  i en intervju i Expressen.

”Extremt farligt”

– Det verkar vara ett parti som vill splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället, säger han till tidningen och tillägger:

– Det är extremt farligt.

Morgan Johansson anser att flera påståenden från partiet är direkt felaktiga och varnar för att de försöker etablera en egen sanning ”med hjälp av influencers utomlands”.

Han jämför metoden med den uppmärksammade påverkanskampanjen mot socialtjänsten tidigare i år.

Uppmärksammade uttalanden

Nyans försöker locka muslimska väljare i det utsatta områdena och har fått en relativt stor uppmärksamhet efter påskhelgens våldsamma upplopp.

Partiledaren Mikail Yüksel har bland annat krävt att samtliga polischefer som beviljade den högerextreme politikern Rasmus Paludan tillstånd att bränna koraner omedelbart måste få sparken.

”Bör omedelbart avskedas”

– Samtliga polischefer som gett Paludan tillstånd bör omedelbart avskedas. Att Paludan nekas tillstånd i vissa kommuner samtidigt som han får godkänt i andra, väcker tankar hos mig, skrev han på Twitter och tillade:

– Har Paludan lättare att få tillstånd i kommuner vars polischefer är mer högerorienterade?

Koppling till högerextrem grupp

Mikail Yüksel uteslöts från Centerpartiet 2018 efter avslöjanden om hans kopplingar till den högerextrema organisationen Grå vargarna.

Under 2013 planerade han själv att starta upp en svensk undergren till det ultranationalistiska turkiska partiet. En plan som han sedan inte gick vidare med.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen