SVERIGE: Minister ställs till svars för Säpo-kontroller

2022 06 01

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) kallas till trafikutskottet.

Ministern ska svara på frågor om den bakgrundskontroll som Säpo gör av nyanställd flygpersonal, rapporterar SR Ekot.

Orsakar långa köer

Säpos arbete och tidskrävande bakgrundskontroller är en starkt bidragande anledning bakom kökaoset som råder på Arlanda.

Det säger trafikutskottets förste vice ordförande, centerpartisten Anders Åkesson. Han påpekar att Säpos handläggningstid har gått från två-tre till tio-tolv veckor.

– En flaskhals för Swedavia att kunna rekrytera den personal som de behöver just nu är Säpo och den bakgrundskontroll de måste göra på säkerhetsklassad personal, säger han till SR Ekot.

Ansvarig för myndigheten

Säkerhetspolisen är en myndighet under justitieministern. Som ansvarig minister har Morgan Johansson därför kallats in till trafikutskottet för att svara på frågor om Säpos bakgrundskontroller.

– Han får förklara både vad han har gjort för att Säpo ska kunna steppa upp sin kapacitet respektive hur han möter de konkreta och kloka förslagen från Transportföretagen, kommenterar Anders Åkesson.

Branchorganisationen Transportföretagen har tidigare skickat in flera förslag med åtgärder som syftar till att minska kökaoset på flygplatsen, rapporterar SR.

Kommer bli värre

Samtidigt som Morgan Johansson ställs till svars förväntas kökaoset på Arlanda bli värre i sommar.

Bemanningen på flygplatsen har inte hängt med i den snabba ökningen av resenärer. Flygtrafiken väntas snart nå samma nivå som under 2019, rapporterar nyhetsbyrån TT.

–  Det är väldigt svårt att göra något nu, för nu har miljoner resenärer bokat sina biljetter och flygbolagen har lagt upp sina rutter, säger Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på konsultföretaget Winair.

Foto: Säpo

Text: Redaktionen