SVERIGE: Massivt förslag från Lidl

2023 08 07

Livsmedelskedjan Lidl har gått ut med förslag på en supersatsning.

Matvarubutiken blev fick ett stort uppsving när man som första aktör i våras gick ut och meddelade att man sänker priserna på mat – som var en stor snackis vid tillfället.

Sedan dess har succén fortsatt.

Och Lidl har inga planer på att hålla låg profil i framtiden – tvärtom.

Lista på 90 platser

Nu går man ut med en konkret lista på över 90 platser i hela 15 olika län där man söker mark och fastigheter för att öppna nya butiker.

– Vi letar efter nya drömlägen där vi kan bygga nya butiker, vädjade Lidl i ett uppmärksammat inlägg på LinkedIn nyligen.

I ett pressmeddelande har man utvecklat vad efterlysningen går ut på.

– För att nå vårt långsiktiga mål om 300 butiker i Sverige vill vi växa där det finns potential för en hälsosam tillväxt i området, säger Lidl Sveriges fastighetsdirektör Carl Balcer i ett pressmeddelande.

– Därför är vi intresserade av lägen i städer där vi ännu inte har någon butik, men även i storstadsregionernas kranskommuner.

Kan ta över efter Ica

I exempelvis Norrköping, där det redan finns tre Lidl-butiker, planeras ytterligare två stycken.

Kedjan skulle bland annat kunna göra en prestigekupp – och ta över konkurrenten Ica Maxis lokal som snart kommer att stå tom.

– Vi känner till att de ska flytta. Vi har läget i beaktande och utvärderar det löpande, säger fastighetschefen Johan Vennström från Lidl Sverige till Norrköpings tidningar på måndagen idag.

"Ökad efterfrågan"

Storsatsningen kommer lagom till att Lidl firar jubileum. 

I år är det nämligen 20 år sedan Lidl öppnade sina första butiker i Sverige.

– Vi ser en generell ökad efterfrågan efter vårt erbjudande, att handla mat av högsta kvalitet till branschens bästa pris. Vi har vuxit snabbare än marknaden i flera år i rad, så även under förra året, säger Johan Vennström.

Växer i snabb takt

Lidls bokslut i juni visade att Lidl växer så det knakar.

Mellan 1 mars 2022 och 28 februari 2023 ökade man omsättningen med 2,5 miljarder kronor – från 14,2 miljarder kronor till 16,7 miljarder.

Det är en ökning med 18 procent på årsbasis.

–  2022/23 hade vi den största ökningen av omsättning på åtta år. Vi fördubblade vår tillväxttakt i jämförelse med förra året. Och växer betydligt snabbare än övriga marknaden, uttryckte Lidls Sverigechef Jakob Josefsson vid tillfället.

Text: Redaktionen