SVERIGE: Markoolio reagerar mot ”Ebba Busch-diss”

2022 09 14

Poddprofilerna Edvin Törnblom, 26, och Johanna Nordström, 26, är ute på turné.

Deras show ”Ursäkta live” hade just premiär på ett slutsålt Avicii Arena i Stockholm.

Kommande dagar besöker duon Linköping, Göteborg och Malmö.

I showen framträder poddprofilerna bland annat med en omgjord version av artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalos låt ”Millennium två”.

I den nya versionen driver duon med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till tonerna av Markoolios gamla dänga.

Bland annat sjunger duon:

”Åh, Ebba Busch Thor, du är så blå. Farlig för Sverige nu som då. Ebba Busch Thor, dags att avgå. Åh, Ebba Busch Thor, du är så blå. Farlig för Sverige nu som då. Ebba Busch Thor, dags att avgå.”

”Personangrepp”

Framträdandet har fått låtens upphovsmakare att reagera.

I ett mejl till Expressen kallar Marko ”Markoolio” Lehtosalo den omgjorda versionen för ett ”personangrepp”.  

– Handlar inget om politik. Allt handlar om att vår låt som gjordes för att få folk att dra på smilbanden användes nu mot en person i form av personangrepp och vuxenmobbning. Dom får tycka vad dom vill om andra människor och framföra det i deras show men inte genom våran låt, skriver artisten.

Klipps bort

På tisdagsmorgonen medverkade Markoolio i  ”Rix Morronzoo”. I radioprogrammet berättar artisten att han i ett tidigt skede nekat Törnblom och Nordström från att använda låten.

– Självklart tackade jag nej, för jag tycker att den var alldeles för grov. Jag tyckte inte att det var roligt, jag drog inte på mungiporna, säger han.

– Jag sa nej via förlaget, men de har ändå kört på.

Evelina Minberger, exekutiv producent för ”Ursäkta live”, menar att låten är en parodi och därmed inte räknas som ett intrång på musiken.

Podduon kan därmed fortsätta att uppträda med låten, men uppträdandet kommer att klippas bort i  den tv-sända showen, uppger Aftonbladet.

– Produktionen har sökt tillstånd för det den behöver dvs för den tv-sända versionen och där har vi fått nej och av den anledningen kommer numret klippas bort inför sändning, skriver Evelina Minberger.

Reagerar extra hårt

Markoolio uppger att han reagerar extra hårt på texten eftersom han kopplar den till mobbning. 

Ett ämne som är extra känsligt för den folkkära artisten.

– Jag var själv en mobbare i yngre ålder vilket jag skäms oerhört mycket över och försöker i dag vara en bättre människa. Och därför reagerar jag, uppger han för Expressen.

Foto: Sony Music Entertainment Sweden resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen