SVERIGE: Markoolio reagerar mot ”Ebba Busch-diss”

2022 09 14

Poddprofilerna Edvin Törnblom, 26, och Johanna Nordström, 26, är ute på turné.

Deras show ”Ursäkta live” hade just premiär på ett slutsålt Avicii Arena i Stockholm.

Kommande dagar besöker duon Linköping, Göteborg och Malmö.

I showen framträder poddprofilerna bland annat med en omgjord version av artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalos låt ”Millennium två”.

I den nya versionen driver duon med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till tonerna av Markoolios gamla dänga.

Bland annat sjunger duon:

”Åh, Ebba Busch Thor, du är så blå. Farlig för Sverige nu som då. Ebba Busch Thor, dags att avgå. Åh, Ebba Busch Thor, du är så blå. Farlig för Sverige nu som då. Ebba Busch Thor, dags att avgå.”

”Personangrepp”

Framträdandet har fått låtens upphovsmakare att reagera.

I ett mejl till Expressen kallar Marko ”Markoolio” Lehtosalo den omgjorda versionen för ett ”personangrepp”.  

– Handlar inget om politik. Allt handlar om att vår låt som gjordes för att få folk att dra på smilbanden användes nu mot en person i form av personangrepp och vuxenmobbning. Dom får tycka vad dom vill om andra människor och framföra det i deras show men inte genom våran låt, skriver artisten.

Klipps bort

På tisdagsmorgonen medverkade Markoolio i  ”Rix Morronzoo”. I radioprogrammet berättar artisten att han i ett tidigt skede nekat Törnblom och Nordström från att använda låten.

– Självklart tackade jag nej, för jag tycker att den var alldeles för grov. Jag tyckte inte att det var roligt, jag drog inte på mungiporna, säger han.

– Jag sa nej via förlaget, men de har ändå kört på.

Evelina Minberger, exekutiv producent för ”Ursäkta live”, menar att låten är en parodi och därmed inte räknas som ett intrång på musiken.

Podduon kan därmed fortsätta att uppträda med låten, men uppträdandet kommer att klippas bort i  den tv-sända showen, uppger Aftonbladet.

– Produktionen har sökt tillstånd för det den behöver dvs för den tv-sända versionen och där har vi fått nej och av den anledningen kommer numret klippas bort inför sändning, skriver Evelina Minberger.

Reagerar extra hårt

Markoolio uppger att han reagerar extra hårt på texten eftersom han kopplar den till mobbning. 

Ett ämne som är extra känsligt för den folkkära artisten.

– Jag var själv en mobbare i yngre ålder vilket jag skäms oerhört mycket över och försöker i dag vara en bättre människa. Och därför reagerar jag, uppger han för Expressen.

Foto: Sony Music Entertainment Sweden resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen