SVERIGE: Mark Levengood till angrepp mot partiledare

2022 08 01

Folkkäre författaren och programledaren Mark Levengood vill inte se Ebba Busch (KD) på Stockholms Pride 2022.

Det fastslår han i ett inlägg på sociala medie-plattformen Instagram.

– Ebba Busch har den bisarra åsikten att folk gärna får vara homosexuella, bara de inte är homosexuella. Jag hoppas Ebba inte deltar i årets Pride. Hennes åsikter är ju vad vi kämpar mot, skriver han.

Lovordar debattartikel

Samtidigt hyllar Mark Levengood Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnkes (MP) debattartikel i Expressen.

I artikeln kritiserar Bah Kuhnke uttalanden från Ebba Busch i en intervju med tidningen QX.

I intervjun talar Ebba Busch om att fokus på ”nakenheten” och ”olika sexuella fetischer” i prideparaden kan vara negativt för hbt+ personers kamp för lika rättigheter.

”Kast med liten dildo”

– Det handlar primärt om Pride. I en tid då vi fortfarande har mycket kvar att göra för att normalisera homosexualitet, att det inte ska behöva vara en så stor grej, så vet jag att många inte har känt sig hemma när man blandar ihop det med hur mycket naket vi ska ha i det offentliga, säger Ebba Busch till QX.

Hon fortsätter:

– Homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar, till exempel, sker parallellt med ”kast med liten dildo” och olika sexuella fetischer. Det har absolut använts som intäkt av de som vill bekämpa hbt+ personers rättigheter och blivit ett slagträ. Därmed har man gjort en del av kampen en björntjänst. Den sexuella frigörelsen kan vara en nog så viktig fråga, men på vilket sätt har den rätt att ta sig utrymme?

På frågan om hon står för en mer klassisk sexualmoral svarar Ebba Busch:

– Ja, absolut och en önskan om att varje gång vi pratar om hbt+ personer, att det inte alltid ska komma med ”och sedan har vi läderfetisch och dominatrix-delen”. Då har vi svårt att nå de personer som tycker det är obehagligt att två män kan kyssa varandra, älska varandra, vara fantastiska föräldrar. Bara för att man är gay behöver man inte vara mer lössläppt än någon som är straight.

Skarp kritik

Alice Bah Kuhnke anklagar Ebba Busch för att inte stötta Pride fullt ut.

– Hon [Ebba Busch] menar att Pride i sitt nuvarande format gör hbtqi-rörelsen ”en björntjänst” då det häller vatten på homofober och konservativas kvarn att ”homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar, till exempel, sker parallellt med ”kast med liten dildo” och olika sexuella fetischer”, skriver Bah Kuhnke och tillägger:

– Ebba Busch verkar vilja begränsa och stoppa in hela Pride och hbtqi-rörelsen i ett smalt, prydligt och normtillvänt litet fack. Man får känslan av att hon tycker att Pride och hbtqi-rörelsen i stort är okej, så länge ingen gör för mycket väsen av sig och skyltar med sin sexualitet i för hög utsträckning.  

Ebba Busch har inte kommenterat Mark Levengoods inlägg eller Alice Bah Kuhnkes debattartikel.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Stor ukrainsk framgång

2024 05 19

Ukraina har lyckats ställa till det ordentligt för Ryssland.

Ryssland fortsätter att trycka på på flera håll i Ukraina och striderna är just nu mycket intensiva.

De ryska styrkorna gör framsteg och oro uttrycks nu om att detta kan vara början på den aviserade stora offensiven till sommaren.

Samtidigt har Ukraina lyckats ställa till det ordentligt för Ryssland.

Förstört fartyg

Ukraina meddelar att deras styrkor har förstört ett stort ryskt fartyg.

Det rör sig om minsveparen av typen Project 266-M Kovrovets, som ingick i den ryska Svartahavsflottan.

Det framhåller den ukrainska marinen på söndagen.

Ytterligare skepp

Uppgifterna om den förstörda minsveparen kommer som en uppföljning på flera ukrainska attacker mot ryska fartyg.

– Rapporten kommer mitt i Ukrainas pågående kampanj riktad mot den ryska Svartahavsflottan, där krigsfartyg skadas ett efter ett. I april uppgav Ukrainas flotta att den hade träffat Kommuna, ett bärgningsfartyg som sjösattes 1915 och är det äldsta fartyget som fortfarande är i tjänst i den ryska flottan, rapporterar Kyiv Post.

Intensifierar attackerna

Samtidigt fortsätter Ryssland att avancera i Kharkiv-regionen.

– Ryska styrkor har nyligen intensifierat sina ansträngningar för att inta den operativt viktiga staden Chasiv Yar och försöker utnyttja hur ryska offensiva operationer i norra Kharkiv Oblast och pågående offensiva operationer i hela östra Ukraina har skapat större tryck på ukrainska styrkor över hela regionen, framhåller tankesmedjan Institute for the Study of War.

Viss balans

Ukrainas Volodymyr Zelenskyj har menat att man har viss koll på situationen, men att mycket intensiva strider råder.

– Den ukrainska generalstaben rapporterade att ryska styrkor genomförde ett misslyckat, grovt förstärkt mekaniserat angrepp i kompanistorlek med två stridsvagnar och 21 infanteristridsfordon  i riktning mot Novyi Microraion i östra Chasiv Yar den 17 maj. Den ukrainska generalstaben rapporterade att ryska styrkor genomförde ett grovt förstärkt mekaniserat angrepp i plutonsstorlek i samma område den 18 maj, meddelar ISW.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen