SVERIGE: Larm om vanlig mjölk – halva befolkningen kan drabbas
2024 12 21
Svenska forskare menar att halva befolkningen löper ökad risk att drabbas av sjukdom om de dricker mjölk.
Svenska folket älskar mjölk, och både barn och vuxna konsumerar det i stora mängder.
Men hur nyttigt är det egentligen?
Svenska forskare menar att mjölkdrickande leder till ökad sjukdomsrisk – åtminstone för kvinnor, rapporterar danska Videnskab.
Ökad risk för sjukdomar
Det är forskare vid Uppsala Universitet som har gjort en stor studie om mjölk. Hela 60 000 kvinnor och 40 000 män har under 30 års tid rapporterat sin dagliga konsumtion av mjölk, och nu har forskarna tittat närmare på deltagarnas sjukdomsbild.
Forskarnas slutsats är att mjölkdrickande medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor. I studien kopplar man mjölkkonsumtion till blodproppar och åderförkalkning i hjärtat, uppger tidningen.
Den danske docenten och kostexperten Jens Rikardt Andersen vid Köpenhamns universitet vill dock inte dra alltför långtgående slutsatser av studien.
– Kopplingen är överraskande och intressant, men jag skulle inte avråda någon att dricka mjölk på denna grund, säger han till tidningen.
Visar inte hela sanningen
Risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor ökar med 5 procent om de dricker två glas mjölk om dagen, med 12 procent om de dricker tre glas om dagen och med 21 procent om de dricker fyra glas om dagen, uppger tidningen.
I studien ser man bara en förhöjd risk hos kvinnor som dricker mjölk, inte hos män. Dessutom ser man inget samband med andra mejeriprodukter, som ost och yoghurt.
Jens Rikardt Andersen tycker att studien är övertygande och intressant, men att den kanske inte visar hela sanningen.
Man bör därför inte dra för långtgående slutsatser utifrån den här studien, menar han.
Bland annat anser han att forskarna inte har tagit hänsyn till mjölkens positiva effekter.
– Mjölk är en källa till protein och kalcium, men de inkluderade inte dessa fördelar i studien. Vad betyder det för din hälsa om du slutar dricka mjölk, frågar den danska docenten retoriskt.
Foto: Arla mjölk
Text: Redaktionen