SVERIGE: Larm om ny form av ungdomstrend

2023 03 10

Ett nytt fenomen sprider sig bland ungdomar vilket får skolor och myndigheter att reagera.

Det handlar om nätdrogen 3-CMC som har fått ett stort uppsving i Sverige.

Drogen i sig är inte ny. Däremot är fenomenet att den sprider sig väldigt långt ned i åldrarna – till och med ned på mellanstadienivå – någonting som flera grundskolor nu väljer att slå larm om.

– Vi har på skolan, från olika säkra källor, fått information att det förekommer s.k. “drogfester” i Linköping, framhåller exempelvis Ekholmsskolan i ett utskick till vårdnadshavare enligt SVT.

Köper via Snapchat

Polisen bekräftar att denna typ av drogfester äger rum. Och man varnar framför allt för just drogen 3-CMC, som i missbrukarkretsar kallas för “kristall”.

Den sprids fort – och är lättillgänglig via kontakter på sociala medier.

– Det är via Snapchat, men också Telegram är en app som används- Det känner jag kanske är svårare för vuxenvärlden att hänga med i, säger Anna Samuelsson, rektor på Ekholmsskolan, till tv-kanalen.

Rekordbeslag i tullen

Så sent som förra veckan meddelade Tullverket att man under fjolåret gjorde ett rekordbeslag av just partydrogen 3-CMC.

Nästan 60 kilo av den aktuella drogen hittades i tyskregistrerad bil på Öresundsbron.

– Beslaget på nästan 60 kilo visar på en ny trend och att det finns mycket pengar att tjäna på den här drogen som främst vänder sig till yngre missbrukare. Vi uppskattar att den här mängden hade räckt till 300 000 doser, säger Erik Friberg, chef på tullkriminalen i södra Sverige, i ett pressmeddelande.

"Livshotande biverkningar"

Sammanlagt beslagtogs 67,4 kilo av 3-CMC under 2022.

Mer än en fördubbling jämfört med året dessförinnan.

– Drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Därför är det extra allvarligt att den marknadsförs som en partydrog, säger Erik Friberg.

Användare så unga som 12 år

Det är inte bara i Östergötland och Skåne som myndigheterna har uppmärksammat den nya drogtrenden.

Även i Bohuslän har polisen varnat för att partydrogen bara är ett klick bort på nätet. Och utvecklingen går snabbt.

– Det beror på att den fortsatt säljs och marknadsförs lagligt i flera andra länder. Det är därför vi vill stämma i bäcken redan nu och göra även föräldrar uppmärksamma på detta, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund, till Bohusläningen.

– Vi har fått uppgifter om att användandet spridit sig så långt ned i åldrarna som tolv år.

Foto: J. Withers

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen