SVERIGE: Lånade inte ut sin bil till grannen – Misshandlades till döds

2021 11 17

Den 78-årige mannen avböjde när grannarna ville låna hans bil. Då gick grannarna till våldsam attack mot pensionären.

Händelsen som utspelade sig i samhället Rödeby i Blekinge tidigare i år har skakat bygden.

Grannarna accepterade inte ett nej

En man och kvinna som bodde en bit bort från 78-åringen vill låna mannens bil men 78-åringen avböjde enligt åtalet som framhåller att nekandet till att låna bilen ska vara motivet till dådet.

När 78-åringen avböjde så misstänks grannarna som har ett kriminellt förflutet gått till mycket våldsam attack mot pensionären, rapporterar TV4.

Drog ut alla telefonkontakter

– Han har blivit utsatt för besinningslöst våld. Man har kunnat konstatera att mannen var medvetslös när de lämnade honom men han led fortfarande. De tog med hans mobiltelefon och drog ut kontakterna till alla telefoner, säger Hedvig Lundblad, åklagare enligt TV4.

Enligt SVT misstänks de åtalade också ha stulit mannens bil, kontanter, ett dragspel, kött och flaskor från mannens bostad.

Tog fram en kniv

Under sin misshandel av Blekingepensionären tog gärningsmännen fram en kniv och pensionären blev bland annat knivhuggen.

Dessutom skall 78-åringen ha drabbats av 25 knivhugg i magen och även drabbats av slag och sparkar mot kropp och huvud rapporterar SVT. 

Tre dagar efter dådet hittades 78-åringen i sitt hem av en anhörig och då hade offret förlorat livet och påträffades död.

Andra grannar skakade

Nu faller snart domen mot de misstänkta mördarna och andra grannar i samhället är skakade.

– Det är helt fruktansvärt att behöva dö på det sättet. Det verkar som att han även har lidit. Bara det är hemskt, och att inte vi har märkt någonting på flera dagar, säger Rödebybon Magdalena Andreazon till TV4.

– Han var trevlig och en enstöring som bott där själv. En trevlig man. Vi kände honom inte och umgicks inte men vi hälsade och stannade och pratade när vi möttes, säger en granne till SVT.

Mobilfilm påträffad

Den misstänkta mannen har erkänt gärningen uppger TV4 men han menar att syftet inte var att döda 78-åringen. Bland bevisföremålen finns bland annat en mobilfilm och en bild från det grymma mordet. Dessutom har polisen säkrat DNA-spår från skor och även fingeravtryck. Se mer om dådet i TV4 här.

Paret misstänks förutom för själva mordet även för grovt rån och grov stöld och åklagaren vill se livstid i fängelse.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland, FB