SVERIGE: Lagade mat på sopor – vräks

2022 10 26

En hyresgäst i Värmland har vräkts sedan paret började laga mat av grannarnas sopor utomhus.

En kedja av händelser i en hyresbostad på en värmländsk ort har föranlett det kommunala bostadsbolaget att vräka ett par.

Droppen som fick bägaren att rinna över och avhysa paret var när de rotade fram mat bland soporna och lagade dem över öppen eld på fastighetens gård.

Det är tidningen Hem & Hyra som berättar om den ovanliga händelsen.

Elen stängdes av

Det började med att paret inte betalade elen och därför övergick till matlagning utomhus.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, framhåller en representant för det kommunala hyresbolaget till tidningen. Grannarna har varit där med matkassar för att hjälpa.

Och tillägger:

– Jag har suttit i timmar i möten i deras soffa för att försöka hitta lösningar. Kommunen har varit inblandad. Men till slut såg vi ingen annan utväg en denna. Grannarna är rädda att paret eldar inomhus nu när det blivit kallare och i helgen var både räddningstjänst, polis och ambulans till platsen.

Oroliga för eldning inomhus

Med vintern i antågande har grannar och bostadsbolag oroats över att eldningen ska fortgå inomhus och därmed orsaka katastrofala följder.

Till bostadsföretaget och andra inblandade har paret hävdat att de inte behöver betala hyra då de har diplomatisk status.

– Det stämmer. De hävdar att de har immunitet och anser att myndigheterna behandlar dem fel, säger den kommunala värdens representant till tidningen.

Det är inte ovanligt med störningsmoment vid boende i flerfamiljshus. I den typen av hus måste man dock vara beredd på vissa störningar.

Måste acceptera vissa händelser

– Om du bor i ett flerfamiljshus måste du acceptera ljud och andra störningar som hör till ett normalt liv, men ständigt pågående och allvarliga störningar ska du inte behöva tåla. Och det gäller i synnerhet under nattetid, poängterar Hyresgästföreningen på sin sajt.

Det är inte ovanligt att husdjur skapar grannosämja. Ägaren av djuret/djuren har alltid ansvar för sina djur, men om vederbörande inte tar det ansvaret bör den som störs initialt tala med djurägaren. I nästa skede får man ta det med fastighetsägaren/värden.

FAKTA OM STÖRANDE GRANNAR

– Prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör dig.
– Ta upp frågan med värden.
– Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning.
– Skriv upp dag, tid och vad störningen består av.
– Om hyresvärden inte agerar kan du göra en ansökan till hyresnämnden.
– Men diskutera med Hyresgästföreningen först! Vi kan hjälpa dig att göra en bedömning om störningarna är så allvarliga att du har möjlighet till framgång.
Källa: Hyresgästföreningen

Foto: T. Dederichs

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen