SVERIGE: Lagade mat på sopor – vräks

2022 10 26

En hyresgäst i Värmland har vräkts sedan paret började laga mat av grannarnas sopor utomhus.

En kedja av händelser i en hyresbostad på en värmländsk ort har föranlett det kommunala bostadsbolaget att vräka ett par.

Droppen som fick bägaren att rinna över och avhysa paret var när de rotade fram mat bland soporna och lagade dem över öppen eld på fastighetens gård.

Det är tidningen Hem & Hyra som berättar om den ovanliga händelsen.

Elen stängdes av

Det började med att paret inte betalade elen och därför övergick till matlagning utomhus.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, framhåller en representant för det kommunala hyresbolaget till tidningen. Grannarna har varit där med matkassar för att hjälpa.

Och tillägger:

– Jag har suttit i timmar i möten i deras soffa för att försöka hitta lösningar. Kommunen har varit inblandad. Men till slut såg vi ingen annan utväg en denna. Grannarna är rädda att paret eldar inomhus nu när det blivit kallare och i helgen var både räddningstjänst, polis och ambulans till platsen.

Oroliga för eldning inomhus

Med vintern i antågande har grannar och bostadsbolag oroats över att eldningen ska fortgå inomhus och därmed orsaka katastrofala följder.

Till bostadsföretaget och andra inblandade har paret hävdat att de inte behöver betala hyra då de har diplomatisk status.

– Det stämmer. De hävdar att de har immunitet och anser att myndigheterna behandlar dem fel, säger den kommunala värdens representant till tidningen.

Det är inte ovanligt med störningsmoment vid boende i flerfamiljshus. I den typen av hus måste man dock vara beredd på vissa störningar.

Måste acceptera vissa händelser

– Om du bor i ett flerfamiljshus måste du acceptera ljud och andra störningar som hör till ett normalt liv, men ständigt pågående och allvarliga störningar ska du inte behöva tåla. Och det gäller i synnerhet under nattetid, poängterar Hyresgästföreningen på sin sajt.

Det är inte ovanligt att husdjur skapar grannosämja. Ägaren av djuret/djuren har alltid ansvar för sina djur, men om vederbörande inte tar det ansvaret bör den som störs initialt tala med djurägaren. I nästa skede får man ta det med fastighetsägaren/värden.

FAKTA OM STÖRANDE GRANNAR

– Prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör dig.
– Ta upp frågan med värden.
– Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning.
– Skriv upp dag, tid och vad störningen består av.
– Om hyresvärden inte agerar kan du göra en ansökan till hyresnämnden.
– Men diskutera med Hyresgästföreningen först! Vi kan hjälpa dig att göra en bedömning om störningarna är så allvarliga att du har möjlighet till framgång.
Källa: Hyresgästföreningen

Foto: T. Dederichs

Text: Redaktionen