SVERIGE: Kräver att energibolagens övervinster stoppas

2022 12 17

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill ta i med hårdhandskarna mot Sveriges energiföretag.

Energiföretagen gör stora vinster samtidigt som allmänheten kämpar med rekordhöga elräkningar och detta är inte godtagbart menar Socialdemokraterna.

S har stöd från EU

– Vi kräver att regeringen snarast får åtgärder på plats för att stoppa elbolagens övervinster, säger Socialdemokraternas partiledare.

Hon understryker att Socialdemokraterna har stöd från EU i och med att EU-kommissionen med ordförande Ursula von der Leyen gått ut och krävt hårdare tag mot energibolagen.

Bland de ledande svenska elbolagen finns bland annat Eon, Jämtkraft, Vattenfall, Birka Energi, Ellevio, Fortum, Göteborg Energi med flera.

Kritiserar M-KD-L-SD

– Vi måste använda en del av bolagens övervinster för att stötta låginkomsttagare och sårbara företag, framför Ursula von der Leyen.

Socialdemokraterna riktar nu kritik mot M-KD-L-SD-styret som man anser borde ha agerat för länge sedan.

– Socialdemokraterna kräver att regeringen snarast får åtgärder på plats för att stoppa elbolagens övervinster, anser partiledare Magdalena Andersson och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg.

Vill stoppa elbolagen

– Det är i linje med vad EU beslutat. Det finns en EU-förordning för att hantera situationen, betonar Mikael Damberg.

– På så vis finns det ett tak på hur mycket elbolag kan tjäna på höga elpriser, och pengarna kan i stället användas till att lindra effekterna av energikriget, menar Andersson och Damberg.

Socialdemokraterna vill att Regeringen Kristersson agerar snarast.

– EU har meddelat att de förväntat sig att detta ska vara på plats från 1 december.

– Och flera länder har redan infört varianter på detta, framhåller de båda S-politikerna.

De vill att regeringen inför en skatt på energiföretagens övervinster och återför pengarna till svenska konsumenter.

Svår jul närmar sig

Magdalena Andersson (S) riktar även kritik mot SD:s och Moderaternas hantering av det omtalade elstödet.

–  Just nu närmar sig julen med stormsteg och då ställer jag mig väldigt frågande till varför inte Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson ger besked om hur hushåll och företag ska kunna få stöd i en väldigt, väldigt svår ekonomisk situation.

Socialdemokraterna kommer även att gå fram med ett förslag i riksdagen om att införa elräkningsakut och gasräkningsakut.

Text: Redaktionen