SVERIGE: Kräver att energibolagens övervinster stoppas

2022 12 17

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill ta i med hårdhandskarna mot Sveriges energiföretag.

Energiföretagen gör stora vinster samtidigt som allmänheten kämpar med rekordhöga elräkningar och detta är inte godtagbart menar Socialdemokraterna.

S har stöd från EU

– Vi kräver att regeringen snarast får åtgärder på plats för att stoppa elbolagens övervinster, säger Socialdemokraternas partiledare.

Hon understryker att Socialdemokraterna har stöd från EU i och med att EU-kommissionen med ordförande Ursula von der Leyen gått ut och krävt hårdare tag mot energibolagen.

Bland de ledande svenska elbolagen finns bland annat Eon, Jämtkraft, Vattenfall, Birka Energi, Ellevio, Fortum, Göteborg Energi med flera.

Kritiserar M-KD-L-SD

– Vi måste använda en del av bolagens övervinster för att stötta låginkomsttagare och sårbara företag, framför Ursula von der Leyen.

Socialdemokraterna riktar nu kritik mot M-KD-L-SD-styret som man anser borde ha agerat för länge sedan.

– Socialdemokraterna kräver att regeringen snarast får åtgärder på plats för att stoppa elbolagens övervinster, anser partiledare Magdalena Andersson och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg.

Vill stoppa elbolagen

– Det är i linje med vad EU beslutat. Det finns en EU-förordning för att hantera situationen, betonar Mikael Damberg.

– På så vis finns det ett tak på hur mycket elbolag kan tjäna på höga elpriser, och pengarna kan i stället användas till att lindra effekterna av energikriget, menar Andersson och Damberg.

Socialdemokraterna vill att Regeringen Kristersson agerar snarast.

– EU har meddelat att de förväntat sig att detta ska vara på plats från 1 december.

– Och flera länder har redan infört varianter på detta, framhåller de båda S-politikerna.

De vill att regeringen inför en skatt på energiföretagens övervinster och återför pengarna till svenska konsumenter.

Svår jul närmar sig

Magdalena Andersson (S) riktar även kritik mot SD:s och Moderaternas hantering av det omtalade elstödet.

–  Just nu närmar sig julen med stormsteg och då ställer jag mig väldigt frågande till varför inte Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson ger besked om hur hushåll och företag ska kunna få stöd i en väldigt, väldigt svår ekonomisk situation.

Socialdemokraterna kommer även att gå fram med ett förslag i riksdagen om att införa elräkningsakut och gasräkningsakut.

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen