SVERIGE: Kraftig ökning av dödsfall i covid-19

2022 08 21

I fjol dog bara tre personer i covid-19 under vecka 29. Men nu i sommar har 109 personer dött under samma period och nu befaras ytterligare ökningar.

De kraftigt höjda dödstalen på grund av coronaviruset nu i sommar jämfört med förra sommaren under motsvarande vecka rapporteras i kväll av Göteborgs-Posten som granskat läget.

Obehagliga siffror

Folkhälsomyndigheten har registrerat att smittan varit ovanligt hög för att vara sommar och det handlar inte bara om en mycket kraftig ökning av dödsfall när man jämför vecka 29 i fjol med vecka 29 i år.

Även när man studerar den pågående sommarens utvecklingskurva så ses obehagliga siffror.

Värsta sedan april

Under en vecka i mitten av juni förlorade 22 personer i Sverige livet jämfört med 109 personer en vecka i slutet av juli, uppger tidningen.

Så höga dödstal har Sverige inte drabbats av sedan i april då coronaviruset inte längre klassade som samhällsfarligt.

– En trolig faktor är att vi har haft en mycket större smittspridning av covid-19 den här sommaren än vad vi har haft tidigare, säger statsepidemiolog, säger Anders Lindblom till GP.

Sverige går åt fel håll

DN rapporterade tidigare i augusti att man ser en nedgång av smittan i Norge och Danmark men dessvärre inte i Sverige.

Flera experter har varslat om att smittan kan tänkas gå upp ytterligare under hösten när skolorna startar igen och folk återgår till sina jobb.

Tidigare höstar har inneburit kraftiga uppgångar i Sverige – även i lägen när Folkhälsomyndigheten meddelat att situationen såg betydligt ljusare ut än vad som sedan visade sig bli fallet.

Uppmanar till vaccination

Folkhälsomyndigheten understryker att vaccination är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten inför hösten att personer med ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom vaccinerar sig. Det gäller personer som är 65 år och äldre, och personer i andra grupper med ökad risk, framhåller myndigheten på sin webbsida.

– Syftet med vaccinationerna är att skydda mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Även om det kommer nya virusvarianter så att vaccinerna skyddar mindre bra mot smittspridning så ger de fortsatt ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom. Så det är klokt att vaccinera sig, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Oscar Segerström, Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen