SVERIGE: Kraftig ökning av dödsfall i covid-19

2022 08 21

I fjol dog bara tre personer i covid-19 under vecka 29. Men nu i sommar har 109 personer dött under samma period och nu befaras ytterligare ökningar.

De kraftigt höjda dödstalen på grund av coronaviruset nu i sommar jämfört med förra sommaren under motsvarande vecka rapporteras i kväll av Göteborgs-Posten som granskat läget.

Obehagliga siffror

Folkhälsomyndigheten har registrerat att smittan varit ovanligt hög för att vara sommar och det handlar inte bara om en mycket kraftig ökning av dödsfall när man jämför vecka 29 i fjol med vecka 29 i år.

Även när man studerar den pågående sommarens utvecklingskurva så ses obehagliga siffror.

Värsta sedan april

Under en vecka i mitten av juni förlorade 22 personer i Sverige livet jämfört med 109 personer en vecka i slutet av juli, uppger tidningen.

Så höga dödstal har Sverige inte drabbats av sedan i april då coronaviruset inte längre klassade som samhällsfarligt.

– En trolig faktor är att vi har haft en mycket större smittspridning av covid-19 den här sommaren än vad vi har haft tidigare, säger statsepidemiolog, säger Anders Lindblom till GP.

Sverige går åt fel håll

DN rapporterade tidigare i augusti att man ser en nedgång av smittan i Norge och Danmark men dessvärre inte i Sverige.

Flera experter har varslat om att smittan kan tänkas gå upp ytterligare under hösten när skolorna startar igen och folk återgår till sina jobb.

Tidigare höstar har inneburit kraftiga uppgångar i Sverige – även i lägen när Folkhälsomyndigheten meddelat att situationen såg betydligt ljusare ut än vad som sedan visade sig bli fallet.

Uppmanar till vaccination

Folkhälsomyndigheten understryker att vaccination är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten inför hösten att personer med ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom vaccinerar sig. Det gäller personer som är 65 år och äldre, och personer i andra grupper med ökad risk, framhåller myndigheten på sin webbsida.

– Syftet med vaccinationerna är att skydda mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Även om det kommer nya virusvarianter så att vaccinerna skyddar mindre bra mot smittspridning så ger de fortsatt ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom. Så det är klokt att vaccinera sig, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Oscar Segerström, Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen