SVERIGE: Kraftig ökning av dödsfall i covid-19

2022 08 21

I fjol dog bara tre personer i covid-19 under vecka 29. Men nu i sommar har 109 personer dött under samma period och nu befaras ytterligare ökningar.

De kraftigt höjda dödstalen på grund av coronaviruset nu i sommar jämfört med förra sommaren under motsvarande vecka rapporteras i kväll av Göteborgs-Posten som granskat läget.

Obehagliga siffror

Folkhälsomyndigheten har registrerat att smittan varit ovanligt hög för att vara sommar och det handlar inte bara om en mycket kraftig ökning av dödsfall när man jämför vecka 29 i fjol med vecka 29 i år.

Även när man studerar den pågående sommarens utvecklingskurva så ses obehagliga siffror.

Värsta sedan april

Under en vecka i mitten av juni förlorade 22 personer i Sverige livet jämfört med 109 personer en vecka i slutet av juli, uppger tidningen.

Så höga dödstal har Sverige inte drabbats av sedan i april då coronaviruset inte längre klassade som samhällsfarligt.

– En trolig faktor är att vi har haft en mycket större smittspridning av covid-19 den här sommaren än vad vi har haft tidigare, säger statsepidemiolog, säger Anders Lindblom till GP.

Sverige går åt fel håll

DN rapporterade tidigare i augusti att man ser en nedgång av smittan i Norge och Danmark men dessvärre inte i Sverige.

Flera experter har varslat om att smittan kan tänkas gå upp ytterligare under hösten när skolorna startar igen och folk återgår till sina jobb.

Tidigare höstar har inneburit kraftiga uppgångar i Sverige – även i lägen när Folkhälsomyndigheten meddelat att situationen såg betydligt ljusare ut än vad som sedan visade sig bli fallet.

Uppmanar till vaccination

Folkhälsomyndigheten understryker att vaccination är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten inför hösten att personer med ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom vaccinerar sig. Det gäller personer som är 65 år och äldre, och personer i andra grupper med ökad risk, framhåller myndigheten på sin webbsida.

– Syftet med vaccinationerna är att skydda mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Även om det kommer nya virusvarianter så att vaccinerna skyddar mindre bra mot smittspridning så ger de fortsatt ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom. Så det är klokt att vaccinera sig, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Oscar Segerström, Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen