SVERIGE: Kraftig ökning av dödsfall i covid-19

2022 08 21

I fjol dog bara tre personer i covid-19 under vecka 29. Men nu i sommar har 109 personer dött under samma period och nu befaras ytterligare ökningar.

De kraftigt höjda dödstalen på grund av coronaviruset nu i sommar jämfört med förra sommaren under motsvarande vecka rapporteras i kväll av Göteborgs-Posten som granskat läget.

Obehagliga siffror

Folkhälsomyndigheten har registrerat att smittan varit ovanligt hög för att vara sommar och det handlar inte bara om en mycket kraftig ökning av dödsfall när man jämför vecka 29 i fjol med vecka 29 i år.

Även när man studerar den pågående sommarens utvecklingskurva så ses obehagliga siffror.

Värsta sedan april

Under en vecka i mitten av juni förlorade 22 personer i Sverige livet jämfört med 109 personer en vecka i slutet av juli, uppger tidningen.

Så höga dödstal har Sverige inte drabbats av sedan i april då coronaviruset inte längre klassade som samhällsfarligt.

– En trolig faktor är att vi har haft en mycket större smittspridning av covid-19 den här sommaren än vad vi har haft tidigare, säger statsepidemiolog, säger Anders Lindblom till GP.

Sverige går åt fel håll

DN rapporterade tidigare i augusti att man ser en nedgång av smittan i Norge och Danmark men dessvärre inte i Sverige.

Flera experter har varslat om att smittan kan tänkas gå upp ytterligare under hösten när skolorna startar igen och folk återgår till sina jobb.

Tidigare höstar har inneburit kraftiga uppgångar i Sverige – även i lägen när Folkhälsomyndigheten meddelat att situationen såg betydligt ljusare ut än vad som sedan visade sig bli fallet.

Uppmanar till vaccination

Folkhälsomyndigheten understryker att vaccination är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten inför hösten att personer med ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom vaccinerar sig. Det gäller personer som är 65 år och äldre, och personer i andra grupper med ökad risk, framhåller myndigheten på sin webbsida.

– Syftet med vaccinationerna är att skydda mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Även om det kommer nya virusvarianter så att vaccinerna skyddar mindre bra mot smittspridning så ger de fortsatt ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom. Så det är klokt att vaccinera sig, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Oscar Segerström, Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen


JUST NU: Dystert besked – folk stormar till a-kassan

2025 07 10

Arbetslösheten är fortsatt hög i Sverige.

Någon trendbrott är inte att förvänta förrän tidigast om flera månader.

Det konstaterar Tomas Eriksson, kanslichef, på Sveriges a-kassor, på torsdagen.

Samtidigt sker en kraftig tillströmning av ansökningar om arbetslösersättning.

I juni vände sig 35 233 nya personer till a-kassan.

Det motsvarar en ökning med 14 procent jämfört med maj då 30 874 personer för första gången valde att ansöka om ersättningen.

"Tydlig ökning"

Även jämfört med motsvarande period förra året ökar antalet ansökningar. Den ligger på drygt åtta procent i förhållande till juni 2024.

Att det sker en ökning i början av sommaren är visserligen normalt, men enligt Tomas Eriksson sticker årets siffror ut.

Detta är en tydlig ökning och högre än förra årets sommar. Det visar att arbetslösheten fortsatt ligger på en hög nivå och att vi fortfarande inte ser något tecken på en minskning, säger kanslichefen i en kommentar.

– En nedgång i antalet ansökningar om arbetslöshetsersättning lär vi tidigast kunna se under hösten, tillägger Tomas Eriksson.

LÄS MER: Många får pengar på kontot – ”överraskning” från Pensionsmyndigheten

Arbetsförmedlingen: kommer gå långsamt

I mitten av juni meddelade Arbetsförmedlingen att lågkonjunkturen förlängs. Det får konsekvenser för arbetsmarknaden.

– Återhämtningen på arbetsmarknaden väntas gå långsammare än tidigare beräknat. Den ekonomiska oron i omvärlden dämpar både konsumtion och investeringar, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Beskedet följer siffrorna från i början av året då antalet arbetslösa mellan januari 2024 och 2025 hade ökat med 114 000 till totalt 592 000.

Totalt låg arbetslösheten då på 10,4 procent, vilket var en ökning på 1,9 procentenheter.

LÄS MER: Forex uppmanar – kom och ta ut kontanter

Ljuset i mörkret

Tomas Eriksson understryker att tillströmningen av a-kassans nya medlemmar är en spegling av arbetsmarknadens utveckling.

A-kassan är viktig för att den fungerar som både en trygghets- och en omställningsförsäkring för människor att våga byta jobb eller bransch också i osäkra tider, fortsätter Tomas Eriksson.

Allt är dock inte mörker, enligt Arbetsförmedlingen. Det finns ljusning i sikte.

– Vi ser viss optimism bland arbetsgivarna, framför allt på längre sikt. Vi spår gradvis minskad arbetslöshet under 2026, säger Eva Samakovlis, Arbetsförmedlingens analysdirektör.

Foto:

Text: Redaktionen


Svenska folket vänder – efterlängtat besked för Ica och Coop

2025 07 10

Hög inflation och stigande räntor har under de senaste åren urholkat hushållens köpkraft.

Men nu syns tecken på ett trendbrott.

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med hela 4,2 procent under juni 2025 jämfört med samma månad 2024.

Ett glatt besked för Sveriges matbutiker.

– Vi ser en positiv utveckling under sommarens inledning, även om det återstår att se hur detta står sig i relation till inflationen. Det finns dock tecken på en något mer stabil situation för hushållen, och att köpkraften gradvis börjat återhämta sig, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

E-handeln skjuter i höjden

Den största uppgången noteras online.

Försäljningen i e-handeln ökade med 15,0 procent i juni jämfört med motsvarande period i fjol. 

– E-handelsförsäljningen i dagligvaruhandeln var ovanligt stark i juni, med en högre e-handelsandel jämfört med samma månad under både år 2023 och 2024, säger Karin Brynell. 

– Den höga e-handelsandelen brukar dock vara lägre under sommarmånaderna i takt med att fler är bortresta under semestertider,

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

FAKTA: Undersökningen Dagligvaruindex

- Dagligvaruindex är en månatlig rapport från Svensk Dagligvaruhandel som redovisar en stor del av den renodlade dagligvaruhandelns försäljningsutveckling i fysisk butik och på nätet

- Rapporten tas fram i samarbete med HUI Research som ansvarar för statistikinsamling och kvalitetssäkring av data

Källa: Svensk Dagligvaruhandel

LÄS MER: Kundilska mot Norwegian – vägrar betala tillbaka

Foto: Ica Gruppen resp Coop Sverige

Text: Redaktionen