SVERIGE: Kraftig förändring för personer som vill låna pengar

2022 11 07

Om två veckor kan det bli betydligt svårare att få en låneansökan beviljad. 

Det indikerar en granskning av Dagens Nyheter.

Framöver kan det krävas flera tusen kronor extra i lånekalkylen, rapporterar DN med hänvisning till flera av Sveriges största banker.

Bakgrunden är att Konsumentverkets schabloner kommer att uppdateras om två veckor.

Konsumentverket gör varje år beräkningar för vad en rimlig kostnad kan vara för några av de vanligaste utgifterna i ett hushåll. Denna uträkning använder sig sedan bankerna av i sina kreditprövningar.

– Jag tror att både privatlån och bostadslån kommer att påverkas. Det kommer att slå igenom, säger Sharon Lavie, sparekonom på Shibstedkoncernen, till DN.

”Väldigt stor skillnad”

Sharon Lavie understryker att det är svårt att svara exakt på hur mycket svårare det kommer bli att få sitt lån beviljat, men hon framhåller att det handlar om ”många tusenlappar”.

För småhusägare och bostadsrättsägare i Stockholm har utgifterna ökat med 14 000 respektive 6 500 kronor per månad, uppger DN.

 I norra Sverige landar månadsökningen på 7 000 kronor för småhusägare och 3 000 kronor för bostadsrättsägare.

– Det beror på mycket på hur hushållet ser ut, men om jag ska gissa mellan tummen och pekfingret så är det nog där någonstans man landar. Det är många tusenlappar som behövs för att man ska ha råd att betala och det gör en väldigt stor skillnad i möjligheten att låna framöver, säger Sharon Lavie till DN.

Fakta beräknade hushållskostnader

  • Konsumentverket gör varje år beräkningar för vad en rimlig kostnad kan vara för några av de vanligaste utgifterna i ett hushåll. Vi beräknar utifrån ålder, kön eller hushållsstorlek.
  • Myndigheten utgår ifrån vad som vanligtvis behövs för att leva ett bra vardagsliv, oberoende av hushållets inkomster.
  • Det handlar varken om överkonsumtion eller nödtorft.
  • Beräkningarna ska ses som ungefärliga kostnader och vanligtvis brukar det inte vara så stora förändringar från år till år.
  • Under året har dock flera oväntade händelser inträffat i vår omvärld som påverkat priserna för bland annat livsmedel, drivmedel och energi kraftigt.
  • Källa: Konsumentverket 

Foto: A. Taissin

Text: Redaktionen