SVERIGE: Kräftchock inför nyår
2022 12 28
Nyårsafton närmar sig med stormsteg.
I samband med att firandet av det nya året står för dörren har något mycket ovanligt hänt.
Kräftan har gått om hummern i pris, rapporterar P4 Väst.
– Det är extremt sällan kräftan är dyrare än hummern, säger Joakim Sandberg, fiskhandlare på Smögen, till radiokanalen.
Han berättar att en stor kräfta i dag kostar 700 kronor kilot på aktionen.
– Det innebär att vi får lägga påslag på drygt 200 kronor för att tjäna någonting. Så den är dyrare än hummern just nu eller likvärdig, säger Joakim Sandberg till P4 Väst.
Han förklarar att blåsigt väder har minskad tillgången på kräfta och därmed pressat upp priset.
Bra hummersäsong
Samtidigt har hummerbeståndet varit bra.
– Fisket har varit fint. Så det har hållit sig ganska oförändrat, säger Joakim Sandberg.
Hummern är en klassisk lyxvara på nyår.
Joakim Sanberg noterar att försäljningen inte minskat, trots att många människor tampas med höga elpriser och en stigande inflation.
Förra nyår pressades hummern rejält upp i pris.
Dagarna innan nyårsafton kostade svensk hummer mellan 1 200 och 1 500 kronor kilot.
Tydliga regler
Trots en hög efterfråga är risken för utfiske låg.
Hummer får endast fiskas på hösten och fiskare måste använda en så kallad hummertina.
Om längden på hummern inte uppgår till minst 9 centimeter – mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen (så kallad carapaxlängd) – ska den genast släppas tillbaka i havet, enligt Havs- och vattenmyndighetens direktiv.
Började som lågprismat
Innan hummern steg i pris och började serveras på lyxrestauranger runt om i världen var skaldjuret en måltid för europeiska nybyggare och urfolksamerikaner.
– Indianerna var de första hummerfiskarna vid kusten i Maine i USA, samt i kanadensiska Nova Scotia och New Brunswick. Då var skaldjuren så vanliga att mic mac-stammen kunde gå och plocka dem på stranden vid lågvatten, framhåller Världens Historia.
När europeiska nybyggare anlände till kontinenten började de också äta hummer.
Men skaldjuret användes även som gödning på åkrarna.
– Överfiske gjorde dock detta kräftdjur sällsynt, och det fick ny status som delikatess, förklarar Världens Historia.
Foto: S. Moody
Text: Redaktionen