SVERIGE: Kommunen vägrar att ta emot kvotflyktingar

2022 05 09

På söndag anländer fyra kvotflyktingar till skånska Staffanstorp.

Men den moderatledda kommunen i södra Skåne vägrar att ta emot dem.

– Vi kommer inte möta dem på flygplatsen, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, till DN.

Beslut om totalstopp i mars

Christian Sonesson hänvisar till att kommunen tog beslut om att införa ett totalstopp mot ett mottagande av kvotflyktingar i mars. Motiveringen bakom beslutet är att Staffanstorp vill prioritera flyktingar från kriget i Ukraina.

– Det är naivt att tro att det finns hur mycket resurser som helst i landets kommuner, säger Christian Sonesson till tidningen.

Bryter mot svensk lagstiftning

Staffanstorps beslut bryter mot bosättningslagen som styr fördelningar av flyktingar i Sverige. Migrationsverket måste förhålla sig till lagen, konstaterar Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

– Staffanstorp har sagt att de inte har för avsikt att följa svensk lagstiftning och det vi säger från Migrationsverket är att vi är en myndighet som har svensk lagstiftning att följa, säger hon enligt SVT.

Staten har ansvaret

Trots beskedet från Migrationsverket står Christian Sonesson fast vid kommunens beslut.

– Det är statens beslut att ta hit dem till Sverige, det är en statlig myndighet som har ansvaret för det och jag är helt säker på att Migrationsverket kan hitta fyra boendeplatser till de här individerna, säger han till SVT.

”Helt orimligt”

Christian Sonesson konstaterar att han är medveten om bosättningslagen, men att den är omöjlig att uppfylla.

– Det handlar inte om att jag inte vill följa den. Det handlar om att vi inte har möjlighet att följa den, för den är helt orimlig, säger han till DN.

Foto: P. D. Preez

Text: Redaktionen