SVERIGE: Katastrofala siffror

2022 05 27

Den första FN-konferensen i miljöfrågan hölls i Stockholm för 50 år sedan. Snart är det dags igen.

På torsdag inleds ett stort FN-möte på Älvsjömässan.

Sverige och Kenya är värdar.

Konferensen syftar till att lyfta ett 50 år långt arbete med klimat- och miljöfrågor, där Sverige har haft en ledande roll.

– För Sverige som värd är det viktigt att Stockholm+50 leder till att vi ser möjligheterna i omställningen – att vi tar ett brett grepp om klimat och miljöfrågorna och att vi har ett mer inkluderande globalt samarbete där unga också kommer till tals, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll, enligt AIP.

Brister på flera områden

Men trots lovorden och Sveriges ledande roll i klimatarbetet har de senaste 50 åren präglats av brutna löften.

DN har kartlagt mål, avtal, konventioner och löften på miljö- och klimatområdet som Sverige har förbundit sig till sedan 1972.

Sverige har endast klarat att leva upp till en fjärdedel av de politiska löften som utlovats, rapporterar tidningen.

Biologisk mångfald, Parisavtalet och Östersjön

Bland annat når inte Sverige målen inom ramen för FN:s konvention för biologisk mångfald, Sveriges linje i Parisavtalet och åtagande rörande havsmiljön i Östersjön, uppger DN.

– Jag skäms över att Sverige helt har tappat ledarskapet. Vi är ett litet land som trots det skulle kunna ha en stor påverkan genom att visa vägen, säger Alexandre Antonelli, professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och forskningschef vid Kew Gardens i London, till tidningen.

Kan vara ännu värre

Egentligen kan Sveriges siffror vara ännu sämre. Flera forskare pekar på att ”utvärderingsmetoderna” som används för att mäta om länder klarar klimatmål är ”för snälla”.

Till exempel klarar Sverige sju av 17 av FN:s hållbarhetsmål. Docent Magdalena Bexell, som forskat särskilt på målen är tveksam till resultatet:

– Bara mindre delar av de övergripande 17 målen mäts här. Att säga att hela målet som sådant är uppfyllt riskerar därför att ge en för positiv bild.

Foto: C. LeBoutillier

Text: Redaktionen