Sverige kan drabbas av fjärde smittvåg

2021 06 20

Det finns flera oroväckande signaler när det gäller virusets utveckling i Sverige.

Det konstaterar SvD som rapporterar om att det finns tecken på att en ny variant kan ta över smittspridningen i Sverige och senast det hände fick Sverige en ny smittvåg.

– Vi kan inte utesluta att deltavarianten blir dominant, säger Anders Tegnell till SvD.

SvD konstaterar att deltavarianten kan resultera i att betydligt fler behöver vaccineras innan flockimmunitet infaller.

Den tredje vågen slog enligt experterna till relativt oväntat mot Sverige och SvD:s granskning ifrågasätter Folkhälsomyndighetens uppgifter om att allmänhetens slarv med restriktionerna var orsaken.

– Min bedömning är att den tredje vågen huvudsakligen orsakades av att vi fick in alfavarianten, som brukar sägas vara 50 % mer smittsam än tidigare varianter, säger matematikprofessorn Tom Britton, Stockholms universitet. Han förklarar att 50 % ökad smittsamhet får stor påverkan på smittspridningen då ökningen är exponentiell. Det leder även till att fler behöva vara immuna för att flockimmunitet ska inträda. Nya indiska deltavarianten skulle då kunna leda till att ännu fler behöver vaccineras i Sverige innan flockimmunitet blir ett faktum

90% vaccinationstäckning

– Förut pratade man om att vaccinationstäckning på 60–70 % skulle ge flockimmunitet. Med alfavarianten kanske det blev 80 %, och med den här varianten kanske 90 %, säger Tom Britton till SvD.

Tidningen redogör för att det krävs ett betydligt lägre R-tal idag än det gjorde tidigare för att bromsa smittan om den nya smittsamma deltavarianten blir dominant i Sverige – vilket Anders Tegnell befarar. Därför ligger en ny smittvåg i sommar farans riktning uppger SvD.
– Man kan inte utesluta att det kan leda till att smittan tar fart i sommar, men jag känner större oro inför hösten, inte minst eftersom vaccinationstäckningen kommer att vara mycket låg i skolorna, säger Tom Britton till SvD.

Det som främst kan motverka en negativ utveckling är att fler vaccineras och att man även tar dos 2. SvD har även talar med Anders Tegnell som tonar ned riskerna.
Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="229"]

Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen