Sverige kan drabbas av fjärde smittvåg

2021 06 20

Det finns flera oroväckande signaler när det gäller virusets utveckling i Sverige.

Det konstaterar SvD som rapporterar om att det finns tecken på att en ny variant kan ta över smittspridningen i Sverige och senast det hände fick Sverige en ny smittvåg.

– Vi kan inte utesluta att deltavarianten blir dominant, säger Anders Tegnell till SvD.

SvD konstaterar att deltavarianten kan resultera i att betydligt fler behöver vaccineras innan flockimmunitet infaller.

Den tredje vågen slog enligt experterna till relativt oväntat mot Sverige och SvD:s granskning ifrågasätter Folkhälsomyndighetens uppgifter om att allmänhetens slarv med restriktionerna var orsaken.

– Min bedömning är att den tredje vågen huvudsakligen orsakades av att vi fick in alfavarianten, som brukar sägas vara 50 % mer smittsam än tidigare varianter, säger matematikprofessorn Tom Britton, Stockholms universitet. Han förklarar att 50 % ökad smittsamhet får stor påverkan på smittspridningen då ökningen är exponentiell. Det leder även till att fler behöva vara immuna för att flockimmunitet ska inträda. Nya indiska deltavarianten skulle då kunna leda till att ännu fler behöver vaccineras i Sverige innan flockimmunitet blir ett faktum

90% vaccinationstäckning

– Förut pratade man om att vaccinationstäckning på 60–70 % skulle ge flockimmunitet. Med alfavarianten kanske det blev 80 %, och med den här varianten kanske 90 %, säger Tom Britton till SvD.

Tidningen redogör för att det krävs ett betydligt lägre R-tal idag än det gjorde tidigare för att bromsa smittan om den nya smittsamma deltavarianten blir dominant i Sverige – vilket Anders Tegnell befarar. Därför ligger en ny smittvåg i sommar farans riktning uppger SvD.
– Man kan inte utesluta att det kan leda till att smittan tar fart i sommar, men jag känner större oro inför hösten, inte minst eftersom vaccinationstäckningen kommer att vara mycket låg i skolorna, säger Tom Britton till SvD.

Det som främst kan motverka en negativ utveckling är att fler vaccineras och att man även tar dos 2. SvD har även talar med Anders Tegnell som tonar ned riskerna.
Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="229"]