SVERIGE: Johan Pehrson slår tillbaka mot SD-profilen

2022 11 25

Liberalernas Johan Pehrsson anser att hans uppmärksammade uttalanden om samarbetspartiet Sverigedemokraterna har ”hårdkokats”.

Det framhäver han i SVT:s Morgonstudio.

L-ledaren kallade bland annat Sverigedemokraterna för ”brun sörja” och ”extremistpopulistiskt”.

– Vi var på ett möte och jag pratade på ett möte i över en timme. Det här har hårdkokats. Jag pratade om Sverigedemokraterna när de bildades, säger Johan Pehrson till SVT och tillägger:

– Jag är noga med att säga saker som det är. Sverigedemokraterna har skrivit en vitbok om när de bildades och det är förfärlig läsning. Jag har bra samtalsrelation med nästan alla sverigedemokrater. Men det är ju så att Sverigedemokraterna har ett problematisk förflutet. Det var det jag pekade på.

Slår tillbaka mot Söder

Flera sverigedemokrater reagerade kraftigt på Johan Pehrsons utspel.

En av flera som riktade kritik mot L-ledaren var riksdagsledamoten Björn Söder.

– Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts - såvida man inte blivit feltolkad och då bör man påpeka det. Jag förutsätter att Johan Pehrson korrigerar sina uttalanden, skrev han på Twitter.

Johan Pehrson svarar på kritiken genom att utdela en känga tillbaka.

– Björn Söder har mängder av konstiga citat från sig själv som jag tycker han ska fundera på, säger Liberalernas partiledare till SVT.

Statsministerns uppmaning

På fredagsmorgonen kommenterade statsminister Ulf Kristersson (M) kontroversen mellan L och SD.

Han markerade mot båda partierna i regeringsunderlaget.

– Ska man få ett samarbete att fungera då agerar man respektfullt mot varandra. Även om man tycker olika, sa statsministern till DN.

Vidare försäkrade han att stämningen trots allt är god mellan de fyra samarbetspartierna – M, KD, L och SD.

– Den är väldigt bra. Jag förstår att enstaka uttalanden kan ge ett annat intryck men jag garanterar att det är ett mycket bra samarbete, både mellan de tre i regeringen och de fyra i samarbetet. Nu har de rett ut det där.

Foto: Viktor Pettersson Regeringskansliet  

Text: Redaktionen