SVERIGE: Jätteförstärkning till Försvarsmakten – kostar 30 miljarder

2022 12 23

Sverige har gjort en enorm beställning av Patriot-robotar från USA.

Det handlar om ytterligare en beställning av robotar till det berömda amerikanska luftvärnssystemet, en affär som inleddes för fem år sedan, rapporterar SVT.

Totalt kan kostnaden för robotarna landa på 30 miljarder svenska kronor – den största svenska vapenbeställningen sedan stridsflygplanet Jas 39 Gripen om allting går i hamn.

Samma som Ukraina

Patriot har varit på de flestas läppar sedan Ukrainas president Volodymyr Zelensky landade i USA i veckan. Den ukrainska ledaren hann knappt landa innan Joe Biden garanterade honom en efterlängtad leverans av luftvärnssystemet som ska skydda Ukraina mot ryska flyganfall.

Men det är alltså inte bara Ukraina som är ute efter USA:s vapen – redan 2018 godkände USA:s regering Sveriges begäran om att köpa Patriot.

– Vi har beställt fler robotar, bekräftar Christer Mellgren vid Försvarets Materielverk, FMV, till SVT.

Står emot alla luftmål

FMV vill emellertid inte uttala sig om hur många robotar det handlar om. Det går inte heller att svara på när de levereras, då det kommer att ske i omgångar under flera års tid.

Klart är i alla fall att beställningen innebär en kraftig förstärkning för det svenska försvaret mot attacker i luften.

– Patriot är utvecklat för att kunna möta helikoptrar, flygplan, ballistiska robotar och kryssningsrobotar, i stort sett alla luftmål, säger Christer Mellgren till SVT.

Max 300 robotar

USA har gett tillstånd att sälja max 300 robotar till Sverige, uppger tv-kanalen efter att ha granskat officiella amerikanska dokument.

Försvaret bekräftar också att beställningen är inom ramen för vad den amerikanska kongressen godkänt. 

100 stycken av robotarna ska vara av modellen PAC-2/GEM-T, det vill säga robotar med kraftigare laddning och längre räckvidd. Ytterligare 200 PAC-3 robotar ska enligt SVT stå på Sveriges önskelista.

Världens mest avancerade

Den svenska benämningen för Patriot egentligen “Luftvärnssystem 103”. I systemet ingår enligt Försvarsmakten världens mest avancerade luftvärnsrobotar.

– Det nya systemet innebär att det nu går att bekämpa luftmål på betydligt längre avstånd än tidigare, framhåller Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

– Med införandet av Patriotsystemet har Sverige nu också möjligheten att koordinera luftförsvaret med andra länder som har samma system.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen