SVERIGE: Jan Emanuel byter namn

2022 10 10

Jan Emanuel Johansson, entreprenör och tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, byter namn.

Efternamnet Johansson försvinner. Numera heter den tidigare S-ledamoten endast Jan Emanuel.

Jag behövde inte något efternamn, och framför allt var det missvisande för min pappa heter inte Johan! Precis som Sven Tumba kunde jag hänvisa till gammal hävd. Dessutom är efternamn en borgerlig produkt, säger Jan Emanuel till Expressen och skrattar.  

Gör inte som alla andra

I en intervju med Aftonbladet utvecklar entreprenören sitt resonemang.

Är inte det också en borgerlig myt, att man alltid ska tänka ”tänk om alla gjorde som du då”. Det brukar vara en av de vanligaste kommentarerna jag får. Nu är det som tur är inte så att alla gör precis som alla andra gör. Jag kände att jag inte behövde något efternamn och i ärlighetens namn så vet jag inte hur många som egentligen visste om att jag hette Johansson, jag tror att många tror att jag bara heter Jan Emanuel redan, säger han till tidningen.

Trots att Johansson har slopats tvingas Jan Emanuel att leva med ett efternamn.

I folkbokföringen står det numera Jan som förnamn och Emanuel som efternamn.

Jag kommer att hålla tummarna för att ingen kontrollerar det och bara hävda att jag inte har ett efternamn, så att det inte behövs. Vad finns det för stora människor, gamla kungar och sådant, som man bara kallade för förnamnet, säger Jan Emanuel till Aftonbladet.

Stor på Instagram

Jan Emanuel var ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna under åren 2004-2006 och 2009-2010.

Hans röst är välkänd i den politiska debatten. På sociala medie-plattformen Instagram når Jan Emanuel ut till 219 000 följare.

Han beskriver sig själv som ”en traditionell socialdemokrat, samhällsdebattör, kapitalist och entreprenör”.

– Jag är också en av de största profilerna i sociala medier som jobbar med politik, och nummer 26 när det kommer till interaktioner. Där spöar jag skiten ur de flesta, framhåller Jan Emanuel till Expressen.

Foto: Jan Emanuel 

Text: Redaktionen