SVERIGE: Imamer arrangerar njutningsäktenskap

2022 05 11

Shiamuslimska imamer runt om i Sverige arrangerar så kallade ”njutningsäktenskap”, vilket innebär att de viger kvinnor som sedan köps av män som vill ha tillfälligt sex.

Det kan SVT:s program Uppdrag granskning avslöja.

I flera fall tar imamerna betalt för sexet. Det så kallade njutningsäktenskapet syftar till att göra sexet halal, då det sker inom ”äktenskap”.

”Agerar som en hallick”

Uppdrag granskning har fått kontakt med flera kvinnor som berättar om sina upplevelser.

– Han missbrukar sin makt och allt som situationen erbjuder. Han utnyttjar en utsatt kvinna, det är vidrigt. Det är prostitution han ägnar sig åt. Han agerar som en hallick, säger ”Maryam”, enligt SVT.

Femton stycken erbjuder vigsel

I programmet kontaktar en kvinnlig medarbetare flera shiamuslimska församlingsföreträdare.

Av de 26 församlingsföreträdare som kontaktas erbjuder sig 15 att hjälpa till att arrangera njutningsäktenskap. Fyra församlingsföreträdare framhäver att det är olagligt och oacceptabelt.

– Hej min syster. Det som du vill göra är olagligt i Sverige oacceptabelt i samhället och olagligt i islam. Det är förbjudet att sälja din kropp. Allah ska hjälpa dig. Tyvärr! Jag kan inte hjälpa dig, svarar en församlingsföreträdare I Luleå.

Andra religiösa ledare hävdar att det finns stöd i Koranen för tillfälliga äktenskap.

Enligt Petra Stenkula, polismästare i Malmö och The Adelswärd, chefsrådman i Lunds tingsrätt, kan vigslarna kopplas till brottslig verksamhet. 

Liknar snarare människohandel

– Äktenskapet i sig är snarare något människohandelsliknande där man utnyttjar en kvinna i beroendeställning. Om jag varit förundersökningsledare hade jag nog upprättat en anmälan om människohandel, säger Petra Stenkula till SVT.

Thed Adelswärd konstaterar i likhet med polismästaren att det handlar om brottslig verksamhet.

– Det låter som att det skulle vara straffbart för koppleri. Det dömer man till fängelse i fyra år för.

Tillhör paraplyorganisation

Av de församlingar som Uppdrag granskning har undersökt tillhör majoriteten paraplyorganisationen  Islamiska Shiasamfunden i Sverige.

Samfundet har kommenterat uppgifterna i ett pressmeddelande.

– I reportaget framkommer det allvarliga anklagelser om missbruk hos religiösa företrädare såväl som information om utsatthet hos kvinnor. Detta blir nu en prioritet för samfundet. ISS har inlett en intern utredning för att klarlägga om någon av samfundets företrädare förespråkar att mut’ah används på ett sätt som strider mot svensk lag och den shiamuslimska traditionens etiska principer. ISS har vid årsstämman den 7 maj 2022, agerat omedelbart med att bland annat, frysa bidrag till berörda medlemsorganisationer och stängt av de inblandade personerna, skriver Islamiska Shiasamfunden i Sverige.

Foto: H. Dadkhah

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen