SVERIGE: Imamer arrangerar njutningsäktenskap

2022 05 11

Shiamuslimska imamer runt om i Sverige arrangerar så kallade ”njutningsäktenskap”, vilket innebär att de viger kvinnor som sedan köps av män som vill ha tillfälligt sex.

Det kan SVT:s program Uppdrag granskning avslöja.

I flera fall tar imamerna betalt för sexet. Det så kallade njutningsäktenskapet syftar till att göra sexet halal, då det sker inom ”äktenskap”.

”Agerar som en hallick”

Uppdrag granskning har fått kontakt med flera kvinnor som berättar om sina upplevelser.

– Han missbrukar sin makt och allt som situationen erbjuder. Han utnyttjar en utsatt kvinna, det är vidrigt. Det är prostitution han ägnar sig åt. Han agerar som en hallick, säger ”Maryam”, enligt SVT.

Femton stycken erbjuder vigsel

I programmet kontaktar en kvinnlig medarbetare flera shiamuslimska församlingsföreträdare.

Av de 26 församlingsföreträdare som kontaktas erbjuder sig 15 att hjälpa till att arrangera njutningsäktenskap. Fyra församlingsföreträdare framhäver att det är olagligt och oacceptabelt.

– Hej min syster. Det som du vill göra är olagligt i Sverige oacceptabelt i samhället och olagligt i islam. Det är förbjudet att sälja din kropp. Allah ska hjälpa dig. Tyvärr! Jag kan inte hjälpa dig, svarar en församlingsföreträdare I Luleå.

Andra religiösa ledare hävdar att det finns stöd i Koranen för tillfälliga äktenskap.

Enligt Petra Stenkula, polismästare i Malmö och The Adelswärd, chefsrådman i Lunds tingsrätt, kan vigslarna kopplas till brottslig verksamhet. 

Liknar snarare människohandel

– Äktenskapet i sig är snarare något människohandelsliknande där man utnyttjar en kvinna i beroendeställning. Om jag varit förundersökningsledare hade jag nog upprättat en anmälan om människohandel, säger Petra Stenkula till SVT.

Thed Adelswärd konstaterar i likhet med polismästaren att det handlar om brottslig verksamhet.

– Det låter som att det skulle vara straffbart för koppleri. Det dömer man till fängelse i fyra år för.

Tillhör paraplyorganisation

Av de församlingar som Uppdrag granskning har undersökt tillhör majoriteten paraplyorganisationen  Islamiska Shiasamfunden i Sverige.

Samfundet har kommenterat uppgifterna i ett pressmeddelande.

– I reportaget framkommer det allvarliga anklagelser om missbruk hos religiösa företrädare såväl som information om utsatthet hos kvinnor. Detta blir nu en prioritet för samfundet. ISS har inlett en intern utredning för att klarlägga om någon av samfundets företrädare förespråkar att mut’ah används på ett sätt som strider mot svensk lag och den shiamuslimska traditionens etiska principer. ISS har vid årsstämman den 7 maj 2022, agerat omedelbart med att bland annat, frysa bidrag till berörda medlemsorganisationer och stängt av de inblandade personerna, skriver Islamiska Shiasamfunden i Sverige.

Foto: H. Dadkhah

Text: Redaktionen