SVERIGE: Illavarslande nyhet för många medelålders kvinnor

2023 01 06

Östrogenplåsterna är slut på de svenska apoteken.

Inte bara lokalt.

Hyllorna med hormonplåstret gapar helt tomma – överallt i hela Sverige.

Och inga nya leveranser förväntas heller förrän i maj månad, rapporterar Sveriges Radio.

– När jag insåg att det var slut i hela landet fick jag panik. Det är åt helvete faktiskt, säger Hammaröbon Malin Kling Uddgren till radion, och är rejält frustrerad över nyheterna.

"Lätt att avfärda som kärringgnäll"

Hon menar att den totala bristen på östrogenplåster, som hjälper kvinnor i klimakteriet, innebär att hälsorisker negligeras.

Oron är nu stor i klimakteriegrupper på sociala medier.

– Det är lätt att avfärda det är som kärringgnäll men jag tycker det är allvarligt. Den här hormonbehandlingen gör väldigt stor skillnad för väldigt många kvinnor, säger Malin Kling Uddgren.

Inte minst pekar hon på att plåstren kan göra underverk för sömnen. Enligt Malin Kling Uddgren blir det stor skillnad – framför allt om man tidigare använt sig av behandlingen och sedan inte har tillgång till den.

"Väldigt stökigt"

Läkemedelsverkets enhetschef Johan Andersson säger att han stor respekt för att bristen innebär stora besvär för de drabbade.

– Det finns andra läkemedel med samma verksamma substans men i andra former, till exempel gel, tabletter eller vaginalinlägg. Men det är en stor utmaning både för patienterna att byta läkemedel och för vården att ställa om alla dessa patienter, så jag förstår att det är väldigt stökigt, säger han till SR.

Besvär hos nästan alla kvinnor

Nästan alla kvinnor upplever någon form av besvär i samband med klimakteriet.

Enligt Socialstyrelsen hade exempelvis sex av tio haft måttliga eller svåra besvär av värmevallningar och svettningar när myndigheten genomförde en enkätstudie med 2 000 kvinnor 2021.

– Vår undersökning visar att det behövs mer information till kvinnor om vad klimakteriet innebär. Många vill ha vägledning om hur de kan lindra besvären på egen hand. Om de egna insatserna inte räcker är det viktigt att kvinnor kan söka råd, stöd och behandling utifrån sina behov och svårighetsgrad av besvär, säger Christian Strååt, utredare på Socialstyrelsen, till myndighetens hemsida.

"Behövs bredare utbud"

Det finns idag stark evidens för att hormonbehandling, exempelvis via ovan beskrivna plåster, är effektivt mot bland annat östrogenbristrelaterade symtom.

– Den vanligaste insatsen, som erbjöds vid både gynekologisk öppenvård och vid vårdcentralerna, var behandling med hormonläkemedel. Men vid de undersökta vårdcentralerna erbjöds fler ytterligare insatser som exempelvis insatser för att hantera stress liksom stöd för att förbättra levnadsvanor. Vi bedömer att vården behöver kunna erbjuda ett bredare utbud av insatser som kan svara mot olika svårighetsgrader och individuella behov, säger Christina Strååt.

Foto: R. Sun

Text: Redaktionen