SVERIGE: Hundratals ukrainska flyktingar nekas ersättning

2022 05 10

Nästan 700 ukrainska flyktingar har fått avslag på ansökningar om dagersättning på grund av var de bor någonstans.

De ukrainare som flytt till Sverige från det ryska anfallskriget i hemlandet omfattas av massflyktsdirektivet och får därmed uppehållstillstånd.

Det ger flyktingarna även rätt att ansöka om så kallad dagersättning från Migrationsverket på samma villkor som asylsökande.

Får avslag

Men nästan 700 ukrainska flyktingar i Sverige har fått avslag på sådana ersättningar. Anledningen beror på att de har valt att bo i vad Migrationsverket klassar som socialt utsatta områden, uppger Sveriges Radio.

– Vi kan inte köpa nya kläder. Vi tog bara med oss vinterkläder när vi kom hit, säger Khrystyna, en ukrainsk kvinna som inte vill ställa upp med sitt efternamn.

Socialt utsatta områden

Khrystyna kom till Sverige tillsammans med sin sexåriga dotter och fick möjlighet att bo hos en svägerska i Södertälje. Hon ansökte om dagersättning. En ansökan som avslogs.

– På grund av att vi bor i ett socialt utsatt område. Jag förstår inte varför, säger hon.

Två år gammal lag

Bakgrunden till avslaget är en relativt ny lag om eget boende som infördes 2020. 

Justeringen infördes på grund av stor kritik mot att en större mängd flyktingar flyttade in hos släktingar och vänner i städer och områden där det redan bodde många nyanlända och där det rådde hög arbetslöshet.

Migrationsverket listar områden

Dessa områden har kartlagts av Migrationsverket som därför ger avslag på ansökningar om dagersättning för de människor som bosätter sig där.

– Vi förstår självklart att det är många som väljer att bo där man har släktingar och så vidare, men vi har de här reglerna att förhålla oss till, säger Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket, till SR.

Samma dagersättning i 30 år

Flera flyktingar och frivilligorganisationer har sedan tidigare larmat om att en stor del av de ukrainska flyktingarna i Sverige kämpar hårt när det gäller ekonomin.

Dagersättningen som ukrainarna kan ansöka om är samma summa som för 30 år sedan, trots ökade priser på bland annat livsmedel, rapporterar TV4 Nyheterna.

“Skrämmande”

Jolex i Helsingborg är en av dessa frivilligorganisationer. Föreningen får ungefär 500 förfrågningar i veckan från ukrainska flyktingar i nöd.

– Den mängden förfrågningar vi får här, den är skrämmande. Någonstans måste det ju brista, när vi levererar så mycket mat, säger volontären Johanna Lindell till tv-kanalen.

Max 71 kronor om dagen

Migrationsverkets dagersättning för en vuxen flykting ligger på max 71 kronor vid eget boende och som lägst 19 kronor om man bor i något av Migrationsverkets boenden.

Enligt FN har 5,7 miljoner människor flytt från Ukraina sedan Rysslands invasion. Drygt 36 000 har kommit till Sverige.

Foto: Migrationsverket

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen