SVERIGE: Hundratals ukrainska flyktingar nekas ersättning

2022 05 10

Nästan 700 ukrainska flyktingar har fått avslag på ansökningar om dagersättning på grund av var de bor någonstans.

De ukrainare som flytt till Sverige från det ryska anfallskriget i hemlandet omfattas av massflyktsdirektivet och får därmed uppehållstillstånd.

Det ger flyktingarna även rätt att ansöka om så kallad dagersättning från Migrationsverket på samma villkor som asylsökande.

Får avslag

Men nästan 700 ukrainska flyktingar i Sverige har fått avslag på sådana ersättningar. Anledningen beror på att de har valt att bo i vad Migrationsverket klassar som socialt utsatta områden, uppger Sveriges Radio.

– Vi kan inte köpa nya kläder. Vi tog bara med oss vinterkläder när vi kom hit, säger Khrystyna, en ukrainsk kvinna som inte vill ställa upp med sitt efternamn.

Socialt utsatta områden

Khrystyna kom till Sverige tillsammans med sin sexåriga dotter och fick möjlighet att bo hos en svägerska i Södertälje. Hon ansökte om dagersättning. En ansökan som avslogs.

– På grund av att vi bor i ett socialt utsatt område. Jag förstår inte varför, säger hon.

Två år gammal lag

Bakgrunden till avslaget är en relativt ny lag om eget boende som infördes 2020. 

Justeringen infördes på grund av stor kritik mot att en större mängd flyktingar flyttade in hos släktingar och vänner i städer och områden där det redan bodde många nyanlända och där det rådde hög arbetslöshet.

Migrationsverket listar områden

Dessa områden har kartlagts av Migrationsverket som därför ger avslag på ansökningar om dagersättning för de människor som bosätter sig där.

– Vi förstår självklart att det är många som väljer att bo där man har släktingar och så vidare, men vi har de här reglerna att förhålla oss till, säger Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket, till SR.

Samma dagersättning i 30 år

Flera flyktingar och frivilligorganisationer har sedan tidigare larmat om att en stor del av de ukrainska flyktingarna i Sverige kämpar hårt när det gäller ekonomin.

Dagersättningen som ukrainarna kan ansöka om är samma summa som för 30 år sedan, trots ökade priser på bland annat livsmedel, rapporterar TV4 Nyheterna.

“Skrämmande”

Jolex i Helsingborg är en av dessa frivilligorganisationer. Föreningen får ungefär 500 förfrågningar i veckan från ukrainska flyktingar i nöd.

– Den mängden förfrågningar vi får här, den är skrämmande. Någonstans måste det ju brista, när vi levererar så mycket mat, säger volontären Johanna Lindell till tv-kanalen.

Max 71 kronor om dagen

Migrationsverkets dagersättning för en vuxen flykting ligger på max 71 kronor vid eget boende och som lägst 19 kronor om man bor i något av Migrationsverkets boenden.

Enligt FN har 5,7 miljoner människor flytt från Ukraina sedan Rysslands invasion. Drygt 36 000 har kommit till Sverige.

Foto: Migrationsverket

Text: Redaktionen