SVERIGE: Hotfull gruppering vill avrätta politiker

2023 06 17

En hotfull sekt utreds av polisen.

I Gullspång i Västra Götalands län befinner sig en grupp människor som går vid namnet “Vikingasekten Gudalandet”.

Gruppen har byggt en avrättningsplats längs väg 200, där politiker är menade att hänga.

Tidigare har människorna riktat återkommande hot mot politiker, och till och med fått flera att avgå.

Nu utreds gruppen av polisen för hot mot demokratin, rapporterar GP.

Oklart hur många

Det är inte känt riktigt hur många som är del av grupperingen, men det ska finnas ett fåtal styrande aktörer och medlemmar som kallas "sheriffer".

Sekten menar att allting styrs av onda företag och datorprogram.

En högt uppsatt SD-politiker är en av de som lämnat politiken på grund av hoten.

– När det går så långt att en enskild förtroendevald lämnar till följd av hot är det ytterst allvarligt, säger kommunstyrelsens ordförande Björn Thodenius (M) till SR Skaraborg.

Flera personer

Bland personerna som fått utstå hot och hat från gruppen finns utöver lokalpolitiker i Gullspång även Bill Gates och Kung Charles.

Vikingasekten uppges hålla till i skogarna i Hova, och gruppens syfte ska vara att tvinga människor med makt att kapitulera.

– Det blev för mycket. Det finns flera aspekter som gjorde att jag valde att lämna. Men en av aspekterna var att jag kände att jag måste skydda mig själv och min familj. Det är inte värt vår säkerhet, säger en av de hotade politikerna till GP.

Påverkar demokratin

I en rapport har Europarådet konstaterat att den hatretorik som riktas mot kommunpolitiker innebär ett hot mot demokratin.

Även Sveriges kommuner och regioner framhåller att det är ett stort problem.

– Den offentliga debatten påverkas negativt av falska nyheter då de förhindrar seriösa överväganden i viktiga lokala och regionala frågor. 

– För att möta denna utveckling behöver många aktörer agera tillsammans, såväl nationellt som gemensamt i Europa.

Viktigt att känna sig trygg

SKR understryker vikten av att kommunpolitiker måste kunna känna sig trygga i sitt arbete.

Hot och hat riskerar att försvåra arbetet.

– Tyvärr så utsätts förtroendevalda för kränkningar och hot. Det kan skapa oro, för egen del och för anhöriga, och leda till att förtroendevalda censurerar sig själva, framhåller SKR.

Foto: S. Unrau

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen