SVERIGE: Historisk trend för M och S

2022 12 01

Moderaterna och Socialdemokraterna samarbetar allt oftare.  

Det visar en sammanställning från SVT Nyheter.

Ärkerivalernas samarbete har dock endast ökat på lokal nivå.

Men trenden är tydligt.

I 56 av de 278 kommuner som har klara styren sitter M och S i någon form av koalitionssamarbete. I 20 kommuner styr M och S dessutom på egen hand. 

– Klart att vi kan ha politiska, teoretiska, övergripande diskussioner om själva ideologin där vi skiljer oss åt. Men på punktlistan handlar det om 89 leveranser under den här mandatperioden, säger Liza Lundberg (S), ny kommunstyrelseordförande i Falun till SVT.

Tillsammans med Moderaterna har Socialdemokraterna i Falu kommun enats om ett 89-punktsprogram. Partierna ska styra tillsammans för första gången.

– Vi kommer självklart ha sådana punkter där vi inte är överens, för vi är fortfarande två separata partier. Den stora utmaningen för oss där är naturligtvis att lösa det i vår samarbetsgrupp, säger Anders Lindh (M), kommunalråd, till tv-kanalen.

Hålla SD borta

Kommunpolitikerna i Falun pekar på två avgörande faktorer som bäddar för det historiska samarbetet.

För det första utgör M och S en ”stabil majoritet” under en orolig tid. Partierna är vana vid att styra och hantera ekonomiska utmaningar.

För det andra handlar samarbetet om att hålla Sverigedemokraterna borta från makten. Och för att lyckas med detta krävs det uppoffring.

– Samarbeten som man tidigare har sett som otänkbara. Man har brutit med den tanken och gått från att det inte är tänkbart till att det faktiskt kan vara tänkbart, säger Liza Lundberg (S), till SVT.

Mittenregering i Danmark

I Sveriges grannland Danmark sker en liknande utveckling på riksnivå.

Statsminister tillika socialdemokraten Mette Frederiksen har efter valet i början av november vänt blicken högerut.

Tillsammans med det största partiet i högerblocket Venstre vill hon bilda en mittenregering.

– Om detta ska vara möjligt krävs det förtroende, tid och kompromisser. Ingen kommer få alla sina önskningar uppfyllda, sa Mette Frederiksen till DR efter valet i november.         

Text: Redaktionen