SVERIGE: Hård kritik mot SD

2022 10 28

Inför riksdagsvalet lovade Sverigedemokraterna att sänka priset på diesel och bensin med 10 respektive 6,50 kronor per liter.

Partiet presenterade tre förslag:

  • Permanent sänkning av bränsleskatten
  • Kraftig sänkt reduktionsplikt
  • Kraftig sänkning av momsen på bränsle under 6 månader

– Sammantaget innebär ovanstående förslag en prisskillnad vid pump på 10 kronor per liter diesel och 6,50 kronor per liter bensin, skrev partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i Aftonbladet.

I går, torsdag, kom regeringen och Sverigedemokraternas besked.

M, KD, L och SD är överens om att energiskatten på bensin och diesel tillfälligt ska sänkas samt att beskattningen av bränsle inom viss värmeproduktion ska förändras. 

I förslaget som regeringsunderlaget tagit fram sänks energiskatten på bensin och diesel med 80 öre per liter under tre år.

– Priset på bensin och diesel vid pump bedöms därmed sänkas med en krona per liter inklusive mervärdesskatt, skriver regeringen i ett pressmeddelande. 

Långt från SD:s förslag om 10 kronor per liter diesel och 6,50 kronor per liter bensin.

”Grym besvikelse”

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl anklagar SD och samarbetspartierna för att svika väljare på landsbygden.

– Jag tror att det här är en grym besvikelse bland alla på landsbygden som känner av de rekordhöga dieselpriserna. Jimmie hade lovat 10 kronor lägre, Ebba 9 kronor och Moderaterna 5 kronor. I slutändan blev det bara en krona, säger han till SVT Nyheter och tillägger:

–  Det är verkligen tråkigt att man lägger ut bilder på Instagram vid pump innan valet och sedan blir det bara 1 krona när man väl har makten och ska leverera.

Tidigare finansminister Mikael Damberg (S) är också kritisk.

Han hävdar att regeringen och SD inte tagit hänsyn till den taxering som innebär att bränsleskatten ökar varje år.

– När vi läser detaljerna så visar det sig att skatten de facto bara kommer att sänkas med 33 öre eller 40 öre vid pump. Det är en jätteskillnad. Jag tror att väldigt många väljare kommer att bli förvånade och besvikna, säger Damberg till SVT.

Ytterligare sänkningar väntar

Regeringen och Sverigedemokraterna har även beslutat att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå från och med 2024.

Det skulle ge en effekt på 3-4 kronor lägre literpris om man inkluderar den aviserade skattesänkningen.

– Jag hade velat gå fram ännu lite hårdare, även om det här är den enskilt största satsningen vi gör i budgetpropositionen. Samtidigt är det så att när inflationen nästan är tvåsiffrig så är det livsfarligt att föra en expansiv finanspolitik, säger Oscar Sjöstedt till nyhetsbyrån TT.  

Foto: Riksdagen resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen