SVERIGE: Här finns jobben – 400 000 behöver anställas

2023 03 23

Välfärden behöver anställa över 400 000 de kommande åren.  

En ny rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR, visar att i takt med att befolkningen blir äldre behöver fler anställas inom vården, rapporterar SVT.  

– Behoven är kopplade till befolkningsutvecklingen och vi ser en väldigt kraftig ökning av antalet personer som är 80 år och äldre. De ökar med 50 procent de kommande tio åren och samtidigt ökar inte antalet i arbetsför ålder, det ökar minder än tidigare, säger Bodil Umegård, sektionschef på SKR, till tv-kanalen.

Måste hitta nya lösningar  

Idag behövs 91 000 fler personer anställas inom vården. Det är i samband med de kommande årens pensionsavgångar som behovet av nyanställda kommer öka som mest. 

SKR räknar med att 410 000, mer än Malmös befolkning, kommer att behövas anställas de kommande åren. Behovet är som störst inom äldreomsorgen.  

Bodil Umegård, är inte oroad över själva siffran utan vill hitta nya lösningar och arbetsmetoder.  

– Det är en tydlig signal att vi behöver förändra. Vi kommer inte att klara det här genom att göra likadant som vi har gjort tidigare. Man behöver hitta nya lösningar.  

Minska behovet av vård  

De lösningar som Bodil Umegård föreslår är bland annat att behålla och utveckla befintlig personal. Hon vill även satsa på arbetsmiljön så fler kan och vill jobba heltid.  

Bodil Umegård föreslår även en ökad användning av teknik för att hitta nya arbetssätt. Slutligen vill hon även se ett hälsoförebyggande arbete, som gör att äldre håller sig friskare, för att minska behovet av vård.    

Få fler tolvåringar att välja vårdyrket  

En grundskola i Lund har låtit sina sexor få träffa representanter från vård- och omsorgscollage i Skåne, för att tidigt väcka ett intresse för vårdyrket. Initiativet är en del av projektet “upptäck vård och omsorg” som inleddes i januari och pågår fram till sommaren.  

– Jag har varit lite inne på programmering, fast det är inget jag vill längre, säger eleven Hannes Theander, till SVT och tillägger att han skulle göra mer nytta i vården. 

Funnits en ökad brist av personal länge  

Redan år 2022 gick Socialstyrelsen ut med en rapport om att det finns en ökad brist av personal inom hälso- och sjukvården. Rapporten visade att alla regioner hade brist på barnmorskor. Den främsta orsaken till personalbrist visade sig vara att för få utbildar sig, hög konkurrens från andra arbetsgivare och pensionsavgångar.  

Foto: H. Naidoo Jade

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen