SVERIGE: Här är populäraste namnen på nyfödda

2023 01 31

Statistiska centralbyrån, SCB, har presenterat sin årliga statistik om de populäraste namnen på nyfödda i Sverige.

Statistiken baseras på namnval under 2022.

Astrid toppar listan  av tilltalsnamn på nyfödda flickor.

Det innebär att  Alice inte längre Sveriges mest populära flicknamn efter sex år som etta.

– Astrid är ett namn som har klättrat de senaste åren. Det kom med på topp tio-listan första gången 2017, hamnade på nionde plats 2021, och toppar nu listan för första gången, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.

Alice sjunker till en åttonde plats i listan över de populäraste flicknamnen.

– Alice har varit väldigt populärt under lång tid. Namnet kom med på topp tio-listan år 2005 och har sedan dess toppat den tio gånger. Bland annat i sex år i följd fram till i fjol. Men under 2022 fick nästan 22 procent färre flickor tilltalsnamnet Alice än 2021, framhåller Guadalupe Andersson.

Nils i topp

Bland pojkar är Nils den stora namnraketen.

Under 2022 fick 579 pojkar tilltalsnamnet Nils. Det ger en sjundeplats på listan för nyfödda pojkar, vilket är tio placeringar högre än 2021, rapporterar SCB.

– Det är första gången namnet Nils hamnar på topp tio-listan sedan SCB började publicera namnstatistik 1998, säger Guadalupe Andersson. 

Kan knytas till skridskostjärna

SCB betonar att namnstatistiken  är registerbaserad. Myndigheten kan inte svara på varför namn ökar eller minskar i popularitet.

– Men det är noterbart att namnet Nils popularitet ökade samma år som den svenske skridskostjärnan Nils van der Poel tog dubbla OS-guld, satte världsrekord och vann både Bragdguldet och fick Jerringpriset, skriver myndigheten.

De minskade mest i popularitet

Pojkarnas lista toppas av William, som var tvåa 2021.

Namnet som ökade procentuellt mest i popularitet är Ture – namnet gavs till 54 procent fler pojkar i fjol än 2021.

Namnen som minskade mest i popularitet var Emilia för flickor och Sigge för pojkar.

Hela listan

Topp tio: Tilltalsnamn till nyfödda 2022 (2021 inom parentes)

Flickor:

Placering Flicknamn Antal      
1 (9) Astrid 603      
2 (2) Maja 601      
3 (4) Alma 596      
4 (3) Vera 592      
5 (13) Freja 584      
6 (14) Leah 570      
7 (8) Ella 563      
8 (1) Alice 552      
9 (5) Selma 540      
10 (7) Lilly 530      

 

Pojkar: 

Placering Pojknamn Antal      
1 (2) William 690      
2 (3) Liam 679      
3 (1) Noah  677      
4 (4) Hugo 643      
5 (7) Oliver  629      
6 (5) Lucas 616      
7 (17 Nils 579      
8 (8) Matteo 571      
9 (11) Valter 566      
10 (16) August  565      

Foto: Picsea

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen