SVERIGE: Här är flera knep för att hålla nere matkostnaderna
2023 03 06
Runt om i Sverige försöker folk nu hitta olika metoder för att hålla nere kostnaderna för livsmedel.
De skyhöga priserna slår hårt mot vanligt folk som får allt mindre pengar över i plånboken.
Finns mycket pengar att spara
Mjölk, bröd, kött, grönsaker, frukt, kaffe, blöjor, konservmat, chips och allt annat som svenska folket konsumerar i stora mängder varje vecka har nu blivit så dyrt att smärtgränsen passerats för många.
Men för den som listat ut smarta knep för att komma undan billigare så finns det mycket pengar att spara – pengar som kan läggas på roligare saker.
Linnéas bästa knep
Linnéa Forestam i Halmstad har lyckats med den smått fantastiska bedriften att halvera sitt matkonto under prischock-månaderna januari och februari.
– Jag har gjort det lite till en sport, säger hon till Sveriges Radio.
Här är några av hennes främsta knep:
- Byter grädden mot havregrädde
- Köper billigare ostar
- Köper halvkilosmör som hon har både på smörgåsen och i stekpannan
- Köper billig kassler
- Använder alla rester
- Odlar egen spenat, tomater, chili, ramslök, kryddor, rödbetor
Odlar eget
Att odla egna grönsaker kan sänka kostnaderna rejält.
– Alltså tomaterna är så dyra så det är ju kul om man kan få några egna, säger hon.
Framför allt håller hon nere kostnaderna genom att redan utgå från de varor hon har hemma.
Hon köper bara sådant som hon verkligen behöver och undviker därmed matsvinn.
Ytterligare två knep
En grupp som drabbats hårt av de höga priserna är barnfamiljerna. Bland annat har priset på blöjor och välling ökat kraftigt.
Men även på det området finns det framgångsrika knep för att hålla nere kostnaderna rejält.
Mamman Johanna Dovner berättar om två olika knep för att hålla ner kostnaderna i mataffären.
– Jag köper faktiskt inte välling och barnmat, Jag gör eget, säger hon till P4 Jämtland.
Och när det gäller blöjorna så har hon lyckats spara ännu mer pengar.
– Jag håller nere kostnaderna med tygblöjor.
Ett annat omtalat knep för att spara pengar på maten är att köpa frysta grönsaker istället för färska.
Det är ofta både billigare och håller längre.
Chock-ökning
Prisökningen på dagligvaror i februari 2023 var enorma 2,1 procent vilken kan jämföras med ökningen under hela 2021 som var på 1,1 procent.
– Så här höga tal har vi aldrig sett förut.
Det säger Matpriskollens grundare Ulf Mazur till SVT Nyheter.
Foto: R. Escobar
Text: Redaktionen