SVERIGE: Hälsouppmaning till hälften av befolkningen

2023 10 05

Hälften av svenskarna bör vara mer uppmärksamma på sin kropp.

Under den senaste tiden har antalet fall av malignt melanom ökat i samtliga län i Sverige.

En ny undersökning från Sifo visar samtidigt att drygt hälften av det svenska folket inte kontrollerar sin hud för att kunna upptäcka eventuella hudförändringar.

De flesta undersöker inte då de inte vet vad de ska leta efter.

Nu uppmanas svenskarna att hålla bättre koll på sin hud.

“Livsviktig rutin”

Icagruppen framhåller i ett pressmeddelande vikten av att regelbundet kolla efter hudförändringar på kroppen.

– Regelbunden självundersökning av kroppen är en livsviktig rutin för att upptäcka cancer i ett tidigt skede, vilket i sin tur ökar chansen för en framgångsrik behandling. Oavsett om det gäller hud-, bröst- eller någon annan form av cancer, säger Annika Svedberg som är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Kolla efter detta

Svedberg menar att man bör följa den så kallade ABCDE-metoden.

Avvikelser på huden som man bör hålla koll på innefattar asymmetri, ojämnhet, varierande färg, om märket är större än 6 millimeter och om det förändrar sig.

– Alla har födelsemärken. De är naturliga, kan tillkomma när som helst under livets gång och innebär oftast ingen fara. Det viktigaste är att man har koll på dem för att uppmärksamma eventuella förändringar, även om man inte upplever några symtom, fortsätter Svedberg.

Ökar mest

Malignt melanom är den cancersjukdomen som ökar mest.

– Det vanligaste symtomet på melanom är en helt ny fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende, framhåller Vårdguiden 1177.

– Det kan också vara ett födelsemärke som du har haft sedan tidigare men som börjar förändras. Födelsemärke kallas också nevus.

Då ska du söka vård

Vid vissa tillfällen kan det vara bra att ta kontakt med vården.

– Kontakta en vårdcentral så fort som möjligt om du har en förändring som blöder, eller som växer snabbt eller som växer på höjden. 

Foto: P. Prudente

Text: Redaktionen


Nya regler i år för folk med trädgård – många vet inte om det

2025 03 21

Trädgårdsreglerna i Sverige har ändrats – igen.

Det var efter att Naturvårdsverket förra året gick ut med att det numera skulle vara förbjudet att elda i trädgården som stor förvirring uppstod.

Myndigheten baserade beskedet på en tolkning av ett EU-direktiv om bioavfall, men fick sedan backa och tillåta eldning av ris och grenar.

På grund av virrvarret gick dessutom närings- och energiminister Ebba Busch (KD) ut och förtydligade att regeringen inte infört något förbud.

Många kommuner fortsatte dock att kämpa med hur de nya direktiven egentligen skulle tolkas.

Nya regler från februari

Från och med 18 februari i år började nya regler att gälla i frågan.

Men det tycks många ha missat.

– Nej, det hade jag inte hört om. Det hade jag inte koll på, säger exempelvis en gävlebo som SR talat med.

Och enligt radion är mannen långt ifrån ensam.

Förändringen innebär dock en lättnad av reglerna och att folk i vissa fall nu får elda trädgårds- och parkavfall i trädgården.

– Med trädgårds- och parkavfall menas sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kan införas lokala förbud

Kommunerna i landet har dock sista ordet. Det innebär att det kan finnas lokala begränsningar och förbud och det får inte eldas så att det stör grannar.

Det kan också vara så att tillfälliga förbud införs på grund av att SMHI varnar för gräsbränder.

– Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsavfallet till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus, förtydligar MSB.

När det gäller valborgsfirandet och första majbrasor måste det ansökas om tillstånd.

– Trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen.

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen


Glädjebesked till svenska folket – nu vänder det

2025 03 20

Återhämtningen i svensk ekonomi är påbörjad.

Det fastslår finansminister Elisabeth Svantesson (M) på onsdagen.

Enligt Svantesson kommer konjunkturläget förbättras ytterligare under 2025.

Stigande reallöner, lägre räntekostnader och en stöttande finanspolitik väntas leda till att hushållens köpkraft stärks under året.

– Återhämtningen i ekonomin har påbörjats. Vi befinner oss fortsatt i en lågkonjunktur, men vi ser att BNP växer tydligt och vi står finansiellt starka. Sverige står på en stabil grund, vilket gör att förutsättningarna för en återhämtning under 2025 och 2026 är goda, säger Svantesson.

Flera orosmoln

Samtidigt finns det flera orosmoln på himlen.

Ett skakigt geopolitiskt läge kan ställa till det.

Den nya administrationen i USA har spänt bågen med sitt breda införande av tullar mot bland annat EU.

Europeiska unionen har i sin tur svarat med att införa högre tullar mot USA. 

Den nya handelspolitiken kommer påverka den ekonomiska utvecklingen i Sveriges. 

– Detta väntas dämpa återhämtningen då företag senarelägger investeringar och anställningsbeslut, och hushållen skjuter på viss konsumtion. Även svensk exporttillväxt väntas bli dämpad 2025, fastslår Finansdepartementet i en ny prognos.

Då minskar arbetslösheten

Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt svag och arbetslösheten är hög. Under fjärde kvartalet 2024 uppgick arbetslösheten till 8,4 procent, enligt regeringens siffror.

Det finns dock ett ljus i mörkret. Under 2025 väntas återhämtningen på arbetsmarknaden inledas.

– Återhämtningen väntas även fortsatta under 2026 med ökande sysselsättning och minskande arbetslöshet, skriver Finansdepartementet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen