SVERIGE: Går till hårt motangrepp efter S-kritik

2022 11 23

Moderaterna höjer tonen i det ordkrig som uppstått med Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna presenterade idag sin skuggbudget och passade samtidigt på att ge regeringen och Sverigedemokraternas ekonomiska politik en rejäl känga.

Enligt Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson för partiet, är regeringens budget “helt otillräcklig”.

– Mest framträdande i budgeten var de löftesbrott som satte på pränt. Det utlovades 6,50 på bensinen men blev 14 öre vid pump. SD:s ultimata krav om 20 miljarder till rättsväsendet blev betydligt lägre än så. Högkostnadsskyddet som skulle vara på plats den 1 november lyser fortfarande med sin frånvaro, säger han på en pressträff enligt SVT.

Ilsknade till

En kommentar som fick Moderaterna att ilskna till.

– S vill göra precis det vi varnat för, högre skatt för Sveriges hushåll. De vill nu ändra lagen så att exempelvis var femte barnmorska och polis betalar högre skatt än vad de annars skulle ha gjort nästa år, framhäver partiet på Twitter.

Moderaterna tillägger:

– Det är oansvarigt när vi redan befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge.

Vill införa "tankrabatt"

Moderaterna hänvisar till Socialdemokraternas förslag om att bland annat höja generella statsbidrag till välfärden med 12 miljarder kronor.

Partiet vill även höja barnbidragen och införliva en “tankrabatt” för att gynna bilberoende invånare i landet.

– Vi kommer att göra en riktad satsning på barnfamiljer den här vintern med ett höjt barnbidrag i januari, februari och mars så att man faktiskt får 200 kronor mer per barn, säger Mikael Damberg enligt SVT.

MP vill se skattesänkning

Även Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget idag.

Det som framför allt utmärker budgeten är pengar till förnybar energi, energieffektivisering och klimatanpassning. Partiet vill även se en skattesänkning för människor som bor på landet.

– Vi gick till val på att stärka klimatarbetet, på att stärka välfärden och på öka jämlikheten. Idag presenterar vi en budgetmotion som levererar på precis detta, säger MP:s språkrör Märta Stenevi till SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen