SVERIGE: Ko satte skräck i skola

2023 05 05

Stor dramatik utspelade sig på en förskola när en ko försvann från ett kosläpp.

Händelsen ägde rum i Jörlanda utanför Stenungsund under fredagseftermiddagen.

Kossan i fråga hade rymt från ett så kallat kosläpp i området och var mycket stressad när den tog sig in i byn med drygt 1 500 invånare, rapporterar NyheterSTO och Aftonbladet.

En stund efter flykten sparkade djuret sönder ett staket till en förskola – mitt under pågående rast när barnen var ute och lekte.

– När jag kom till skolgården hade barnen precis fått komma ut igen, och de ropade “Det var en ko! Det var en ko!”, berättar en förälder till ett av barnen till Aftonbladet.

Flydde till Ica

Både personal och föräldrar som befann sig på skolgården agerade blixtsnabbt.

Ganska fort lyckades man få ut kon från området, och djuret sprang senare enligt vittnen ner mot byns Ica-butik.

– Några föräldrar försökte isolera kossan från de andra, men den var så stressad så den tog sig ut själv på andra sidan, säger samma förälder.

Larmade polisen

Redan innan kon tog sig in på skolgården hade polisen larmats.

– Polis har inte varit på plats. Men har ett ärende på det. Vi har kontaktat markägare och en jägare, men jag har inte fått någon uppdatering, säger Caroline Karlsson som är presstalesperson hos polisen, till lokalpressen.

Tragiskt slut

Halv fem på eftermiddagen var kon lokaliserad igen.

En stor insats aktiverades för att fånga in kreaturet.

Tyvärr fick händelsen ett mycket sorgligt slut.

– Djuret var så stressat och aggressivt att man var tvungen att avliva det. Kossan ska vid något tillfälle ha sprungit mot jägaren, säger Caroline Karlsson till lokalpressen.

Årliga publikfester

Kosläpp kallas tillfället på våren då mjölkkorna släpps ut på grönbete efter att ha spenderat vintern inomhus i ladugården.

Utsläppet går ofta vilt till när de vårrusiga korna hoppar omkring och gnuggar sig i gräset i stor glädje av att få komma ut i friska luften.

Traditionen är mycket populär att bevittna och varje år lockar kosläppen tiotusentals människor som vill bevittna spektaklet.

– Det är det största evenemanget i Skurup på hela året, säger till exempel den skånska ladugårdsförmannen Göran Thorsson till SVT.

Arkivfoto: R. Song

Text: Redaktionen