SVERIGE: Fruktar nya upplopp – stänger butiker

2022 04 15

Danske högerextremisten Rasmus Paludans manifestation mot islam fortsätter. I går planerade han att hålla tal och bränna en koran i flera svenska städer.

Våldsamma upplopp från motdemonstranter utbröt i Linköping och Norrköping.

Tre poliser skadades, polisbilar förstördes och upploppsmakare stal utrustning från bilarna.

Fem personer omhändertogs för ordningsstörning och två personer greps för våldsamt upplopp. 

Stänger butiker

I dag är rädslan för nya upplopp stor när Rasmus Paludan besöker Örebro. Partiledaren för det högernationalistiska danska partiet Stram Kurs planerar att hålla tal och bränna en koran på fredagseftermiddagen i staden.

Flera butiker i närheten av den planerade manifestationen har bestämt sig för att hålla stängt på grund av en ökad rädsla för nya upplopp.

Bedömning av säkerhetsläget

Vi kommer att stänga klockan 17 istället för klockan 21. Jag kommer att vara på plats under dagen och gör löpande bedömningar av säkerhetsläget. Blir det oroligt kan vi stänga tidigare, säger City Gross butikschef Pernilla Kihlén till lokaltidningen NA.

Hon berättar att flera andra butiker i närheten av hennes har gjort liknande val.

Rustas presschef Cecilia Gärdestad bekräftar att butiken kommer att hålla stängt hela dagen, rapporterar NA.

Fick dra sig tillbaka

Gårdagens våldsamma upplopp inleddes i Linköping och spred sig till grannstaden Norrköping.

Motdemonstranter gick till attack mot polisen som utsattes för stenkastning. För att undvika våld drog sig polisen tillbaka.

– Vi har tillfälligt valt att backa undan. Vi har mötts av aggressiva motdemonstranter som har kastat sten mot polisfordon, sa polisens presstalesperson Åsa Willsund till lokaltidningen Corren efter att attackerna från motdemonstranter eskalerade.

Två besök under fredagen

Utöver sin planerade manifestation i Örebro ska Paludan besöka Rinkeby i Stockholm under långfredagen. Även där planerar han att hålla ett tal och bränna en koran. 

– Jag hoppas verkligen att polisen säkerställer min yttrandefrihet i morgon i Rinkeby och Vivalla (Örebro), skriver han i ett mejl till Expressen.

Paludan är vida känd för sina provokationer riktade mot islam. Han är både svensk och dansk medborgare och har tidigare uppgett att han planerar att kandidera till riksdagsvalet i Sverige.

Arkivfoto: Polisen Linköping FB

Text: Redaktionen