SVERIGE: Fruktar nya upplopp – stänger butiker

2022 04 15

Danske högerextremisten Rasmus Paludans manifestation mot islam fortsätter. I går planerade han att hålla tal och bränna en koran i flera svenska städer.

Våldsamma upplopp från motdemonstranter utbröt i Linköping och Norrköping.

Tre poliser skadades, polisbilar förstördes och upploppsmakare stal utrustning från bilarna.

Fem personer omhändertogs för ordningsstörning och två personer greps för våldsamt upplopp. 

Stänger butiker

I dag är rädslan för nya upplopp stor när Rasmus Paludan besöker Örebro. Partiledaren för det högernationalistiska danska partiet Stram Kurs planerar att hålla tal och bränna en koran på fredagseftermiddagen i staden.

Flera butiker i närheten av den planerade manifestationen har bestämt sig för att hålla stängt på grund av en ökad rädsla för nya upplopp.

Bedömning av säkerhetsläget

Vi kommer att stänga klockan 17 istället för klockan 21. Jag kommer att vara på plats under dagen och gör löpande bedömningar av säkerhetsläget. Blir det oroligt kan vi stänga tidigare, säger City Gross butikschef Pernilla Kihlén till lokaltidningen NA.

Hon berättar att flera andra butiker i närheten av hennes har gjort liknande val.

Rustas presschef Cecilia Gärdestad bekräftar att butiken kommer att hålla stängt hela dagen, rapporterar NA.

Fick dra sig tillbaka

Gårdagens våldsamma upplopp inleddes i Linköping och spred sig till grannstaden Norrköping.

Motdemonstranter gick till attack mot polisen som utsattes för stenkastning. För att undvika våld drog sig polisen tillbaka.

– Vi har tillfälligt valt att backa undan. Vi har mötts av aggressiva motdemonstranter som har kastat sten mot polisfordon, sa polisens presstalesperson Åsa Willsund till lokaltidningen Corren efter att attackerna från motdemonstranter eskalerade.

Två besök under fredagen

Utöver sin planerade manifestation i Örebro ska Paludan besöka Rinkeby i Stockholm under långfredagen. Även där planerar han att hålla ett tal och bränna en koran. 

– Jag hoppas verkligen att polisen säkerställer min yttrandefrihet i morgon i Rinkeby och Vivalla (Örebro), skriver han i ett mejl till Expressen.

Paludan är vida känd för sina provokationer riktade mot islam. Han är både svensk och dansk medborgare och har tidigare uppgett att han planerar att kandidera till riksdagsvalet i Sverige.

Arkivfoto: Polisen Linköping FB

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen