SVERIGE: Första beskedet om högkostnadsskyddet

2022 10 25

Regeringen har framhållit att det utlovade högkostnadsskyddet för elpriser ska träda i kraft den 1 november.

Än så länge har inga officiella besked kommit från regeringshåll.

Men nu ger Svenska kraftnät, myndigheten som ansvarar för att elöverföringssystemet, en första indikation på vad som kommer att ingå i regeringens stödpaket.

Svenska kraftnät har ansökt om att använda flaskhalsintäkter för totalt 4,4 miljarder kronor för att täcka ökade kostnader för balansering av elsystemet.

Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Svenska kraftnät har idag ansökt till Energimarknadsinspektionen (Ei) om att få använda kapacitetsavgifter för att täcka större delen av dessa kostnader. Totalt handlar det om 4,4 miljarder kronor för 2022 och 2023, uppger Svenska kraftnät.

Om ansökan godkänns skulle det i förlängningen bidra till att dämpa elanvändarnas kostnadsökningar.

Svenska kraftnät tar pengar som kommer in från flaskhalsintäkterna till att täcka en del av myndighetens ökade kostnader.

I klartext handlar det alltså om en besparing. En relativt blygsam sådan.

– Förslaget om finansiering av 4,4 miljarder i kostnader beräknas därmed leda till en direkt besparing på totalt ca 300 kr för en villakund med en förbrukning på ca 20 000 kWh per år, säger Malin Stridh, chef för Svenska kraftnäts avdelning Elmarknad.

En liten del

Dagens besked är en liten del av högerregeringens planerade högkostnadsskydd, rapporterar Expressen.

Förslaget ingår även i det uppdrag som myndigheten tilldelades av den förra regeringen.

– Förslaget om balansansvarsavgifter är Svenska kraftnäts första inom ramen för regeringsuppdraget om att ansöka om att använda kapacitetsavgifter för att finansiera nödåtgärder för konsumenter och företag. Svenska kraftnät planerar ytterligare ansökningar om förslag till nödåtgärder senast den 15 november 2022, uppger Svenska kraftnät.

Malin Stridh betonar att myndighetens arbete fortsätter.   

– Vi tittar på flera åtgärder för att minska kostnaderna för slutkunden, säger hon till Expressen.            

Fakta flaskhalsintäkter

  • Flaskhalsintäkter uppstår om elpriset i ett elområde där elen produceras är lägre än i det elområde dit elen överförs.
  • Mellanskillnaden kallas flaskhalsintäkt.
  • Flaskhalsintäkterna ges till det företag som överför elen mellan de två elområdena.
  • Källa: Energimarknadsinspektionen
  • Foto: Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan

Text: Redaktionen


JUST NU: Tre nya lagar införs imorgon – det här gäller

2025 06 30

Imorgon, tisdag den 1 juli, träder flera nya lagar i kraft i Sverige.

Flera av dem har varit omdiskuterade och påverkar många svenskar direkt i vardagen.

Skatt på drivmedel sänks

En av de mer omtalade förändringarna är sänkningen av skatt på bensin och diesel som nu börjar gälla. Det sker delvis för att kompensera för den reduktionsplikten som höjs från 6 till 10 procent samma dag.

Enligt regeringen kan justeringen därmed ändå leda till minskade drivmedelspriser vid pump.

– Skattesänkningarna kommer mer än kompensera för det prispåslag som höjningen av reduktionsplikten kan leda till. På så sätt kan vi se till att omställningen blir rättvis och vi kan minska utsläppen utan att belasta hushåll och företag, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en kommentar.

Sänkningen beräknas minska skatteintäkterna med 3,17 miljarder 2025 och 5,59 miljarder kronor nästa år.

Slopad flygskatt och ny könslag

Lag nummer två är att flygskatten försvinner. En lagändring som kritiserats av bland annat Världsnaturfonden WWF.

Flygskatten gör att många företag riskerar att lägga ner för att flyglinjer försvinner, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT i höstas.

Den tredje lagändringen som träder i kraft gäller den om fastställande av könstillhörighet. Från och med 1 juli blir det enklare att ändra juridiskt kön i folkbokföringen.

Dessutom sänks åldersgränsen från 18 till 16 år, förutsatt att det finns samtycke från vårdnadshavare för den som är omyndig.

Igår gick Sverigedemokraterna ut och uttryckte att partiet avser att riva upp den nya lagen

Om dessa unga sedan ångrar sig finns i princip ingen hjälp att få, trots att de förlitat sig på vad både psykiatrin och vården rekommenderat, framhåller tre SD-företrädare i SvD.

En handfull nya lagar till

Förutom ovanstående införs även ytterligare en handfull lagar i veckan.

Det gäller sänkt subvention för solceller, nedsatt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier och justering av särskild inkomstskatt för utomlands bosatta.

Dessutom träder den nya lagen om förolämpning mot offentligt anställda i kraft den 2 juli, vilket innebär att det inte kommer att vara tillåtet att till exempel kalla en polis eller lärare för exempelvis “idiot” eller liknande.

– Vi kan aldrig acceptera att anställda i Sveriges myndigheter utsätts för våld, hot eller trakasserier, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett uttalande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Trump fly förbannad – överväger nytt tvång för medier

2025 06 30

USA:s president Donald Trump har rasat mot amerikanska medier den senaste veckan.

För två veckor sedan bombade USA tre kärnkraftsanläggningar i Iran.

Trump kallade  attacken för en “spektakulär framgång” och hävdade att det iranska kärnkraftsprogrammet "utplånats".

Kort efteråt publicerade bland annat CNN och The New York Times uppgifter från en amerikansk underrättelserapport som påstod att attacken enbart försenat Irans kärnprogram med några månader.

Rasar på nytt

Det fick Vita huset att rasa.

Och ilskan har knappast lagt sig.

I ett nytt uttalande säger Trump nu att han överväger att införa ett nytt tvång. Alla journalister som publicerat läckta detaljer från rapporten ska tvingas avslöja sina källor.

– Du går fram till reportern och säger: “nationell säkerhet, vem gav dig det?”. Du måste göra så. Och jag misstänker att vi kommer att göra liknande saker, säger Trump i en intervju med Fox News.

"Det kan ni ta reda på"

Trump har tidigare anklagat demokrater för att ha läckt informationen och att “de borde åtalas”.

I Fox-intervjun får presidenten frågan “vem specifikt” han syftar på.

– Det kan ni ta reda på, om de ville skulle de lätt kunna ta reda på det, svarar Trump.

Vita huset hotade förra veckan att stämma både CNN och The New York Times och krävde att medierna skulle dra tillbaka sina påståenden om bombningarna i Iran samt be om ursäkt.

– Ingen ursäkt kommer att framföras. Vi berättade sanningen efter bästa förmåga. Vi kommer att fortsätta göra det, framhöll The New York Times i ett uttalande kort efteråt.

Hotat med liknande förut

Det är inte första gången som Trump går till attack mot medier som använder sig av anonyma källor. Redan i februari hotade presidenten att stämma samtliga tidningar, nyhetsbyråer och författare som arbetar på det sättet.

I princip alla medier använder sig av anonyma källor emellanåt.

Detta eftersom många källor annars inte skulle våga berätta om missförhållanden och oegentligheter. Exempelvis skulle den politiska journalistiken bli mycket svår att bedriva utan anonyma källor.

LÄS MER: Trump rasar mot media – efter stora attacken

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen