SVERIGE: Försökte bjuda medresenärer på muffins – orsakade rabalder på Landvetter

2022 07 07

Resenär försökte dela ut hembakta muffins under säkerhetsgenomgången.

När passagerarna slog sig ned ombord på det fullsatta och startklara planet från Landvetter trodde nog de flesta av dem att de skulle få en angenäm och normal resa.

Så blev det verkligen inte.

En av passagerarna, en man på 25 år, ställde nämligen till stora rabalder på grund av att han ville bjuda sina medresenärer på hembakade muffins, rapporterar Skaraborgs Allehanda.

Insisterade på att få bjuda

Mannen, som är hemmahörande i Hjo, reste sig upp mitt under flygvärdinnans säkerhetsrutin och började rota i bagagehyllan efter sina bakverk.

Trots flera tillsägelser insisterade resenären på att få dela ut sina muffins till resten av flygets passagerare.

Fick bäras ut av polis

Till och med flygkaptenen gav order till 25-åringen, som dock vägrade att sätta sig ned och vänta med att dela ut sina muffins till efter det att lampan med säkerhetsbältet hade slocknat.

Det gick så långt att flygplatsen fick larma polis, som handgripligen tvingades bära ut Hjo-bon från flygplanet, skriver tidningen.

Får sannolikt dagsböter

Nu ska den så kallade “Muffinsmannen” möta rättvisan i rättssalen. Han blir nämligen åtalad för misstänkt brott mot luftfartslagen. 

Ett brott som sannolikt kommer att rendera i dagsböter.

Liknande fall 2019

År 2019 dömdes en kvinna för samma rubricering i Göteborgs tingsrätt när hon vägrade flytta sig från mittgången när ett passagerarplan skulle köra från gaten.

I likhet med “Muffinsmannen” satte hon sig på tvären när personalen uppmanade henne att sätta sig på sin plats.

– Att som passagerare inte rätta sig efter vad befälhavaren på ett flygplan bestämmer om ordningen ombord är straffbelagt. Tingsrätten anser att det är bevisat att befälhavaren bestämt att passagerarna vid tiden för avgång skulle sitta på sina platser, och att kvinnan förstått att så var fallet, framhöll Göteborgs tingsrätt vi det fallet.

“Inte allvarligare än böter”

Rätten tillade:

– När hon då ändå inte följt tillsägelserna att sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott mot bestämmelsen. Brottet är inte allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd.

Kräver skadestånd på 20 000 kronor

Utöver att 25-åringen riskerar att straffas för sin muffinskupp kan han även räkna med att betala ett stort skadestånd till det aktuella flygbolaget om han blir dömd.

Han krävs på 20 000 kronor i skadestånd, skriver Aftonbladet. Mannen nekar till brott.

Enligt tidningen ska händelsen på flygplanet ha inträffat tidigare under året.

Foto: J. Flores resp L. Felipe & C. Sousa

Text: Redaktionen