SVERIGE: Föreslår rabatt på bensin och diesel

2022 11 21

Alla bilägare på landsbygden ska få rabatt när de tankar bensin eller diesel.

Det föreslår Centerpartiet som en del av partiets alternativ till regeringens ekonomiska politik, rapporterar SVT. Förslaget är ämnat för nästa år.

Rabatten i fråga skulle för den aktuella målgruppen ligga på tre kronor litern.

Vill ha hjälp av bensinbolagen

Hur kunderna ska kunna ta del av rabatten är ännu inte fastlagt. Enligt Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiska talesperson, vill man ta hjälp av bensinbolagen för att få det att fungera rent praktiskt vid pump.

– Vi har många på landsbygden nu som tampas med extrema bränslepriser och som förblir på extrema nivåer. Då måste vi göra något nu. När regeringen nu sänker priset med någon krona eller egentligen bara några ören, det duger inte, säger han till SVT.

Gäller inte storstäder

Människor som bor i storstäder alternativt i närheten av storstäder eller större städer ska dock inte ha rätt till rabatten, enligt Centerpartiets förslag.

Samma grupp får inte heller del av den skattesänkning som regeringen planerar inför 2023, som ska ge 40 öre lägre dieselpris och 14 öre lägre bensinpris.

Risk att “sälja” rabatten

I Centerpartiets förslag finns ett tak på 1 100 kronor i stöd, som enligt partiet motsvarar ungefär 2 000 mil för en normalbil.

Det finns dock en risk att landbygdsbor med bil som inte används “säljer” sin rabatt till en storstadsbo som kör förbi, exempelvis på väg till fjällen.

En risk som också uppmärksammast av Centerpartiet.

– Det är viktigare att de som nu är extremt hårt trängda av de här bränslepriserna och inte har något alternativ får den här möjligheten. Om någon sedan ger bort den till en stockholmare på något vis så är det inte den största katastrofen, utan det är att vi inte gör någonting för alla de som har det så tufft just nu, säger Martin Ådahl till SVT.

Prissänkning möttes av kritik

I oktober meddelade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna att bränslet ska bli en krona billigare.

En bra bit under de nivåer som lovats inför valet, där SD slog på hårdast och lovade tio kronor lägre pris vid pump.

Den i förhållande till vallöftet låga prissänkningen har mötts av kritik från såväl politiker som väljare.

– Det är en besvikelse. et är politikerförakt. Det är väldigt korttänkta men intensiva känslor som kommer ut, säger Peder Blohm Bokenhielm, talesperson för Facebook-gruppen Bränsleupporet, till Sveriges Radio och meddelar att gruppen kan bilda ett nytt parti.

“Vi gör vad vi lovat”

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har man dock hållit sitt löfte. Sänkningen avser det första steget, och bensin och diesel ska bli ännu billigare i framtiden.

– Så vi gör vad vi sa att vi skulle göra. Men allt finns ju självklart inte med i den första budgeten, sade finansministern till Studio Ett tidigare i november.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen