SVERIGE: Föreslår rabatt på bensin och diesel

2022 11 21

Alla bilägare på landsbygden ska få rabatt när de tankar bensin eller diesel.

Det föreslår Centerpartiet som en del av partiets alternativ till regeringens ekonomiska politik, rapporterar SVT. Förslaget är ämnat för nästa år.

Rabatten i fråga skulle för den aktuella målgruppen ligga på tre kronor litern.

Vill ha hjälp av bensinbolagen

Hur kunderna ska kunna ta del av rabatten är ännu inte fastlagt. Enligt Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiska talesperson, vill man ta hjälp av bensinbolagen för att få det att fungera rent praktiskt vid pump.

– Vi har många på landsbygden nu som tampas med extrema bränslepriser och som förblir på extrema nivåer. Då måste vi göra något nu. När regeringen nu sänker priset med någon krona eller egentligen bara några ören, det duger inte, säger han till SVT.

Gäller inte storstäder

Människor som bor i storstäder alternativt i närheten av storstäder eller större städer ska dock inte ha rätt till rabatten, enligt Centerpartiets förslag.

Samma grupp får inte heller del av den skattesänkning som regeringen planerar inför 2023, som ska ge 40 öre lägre dieselpris och 14 öre lägre bensinpris.

Risk att “sälja” rabatten

I Centerpartiets förslag finns ett tak på 1 100 kronor i stöd, som enligt partiet motsvarar ungefär 2 000 mil för en normalbil.

Det finns dock en risk att landbygdsbor med bil som inte används “säljer” sin rabatt till en storstadsbo som kör förbi, exempelvis på väg till fjällen.

En risk som också uppmärksammast av Centerpartiet.

– Det är viktigare att de som nu är extremt hårt trängda av de här bränslepriserna och inte har något alternativ får den här möjligheten. Om någon sedan ger bort den till en stockholmare på något vis så är det inte den största katastrofen, utan det är att vi inte gör någonting för alla de som har det så tufft just nu, säger Martin Ådahl till SVT.

Prissänkning möttes av kritik

I oktober meddelade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna att bränslet ska bli en krona billigare.

En bra bit under de nivåer som lovats inför valet, där SD slog på hårdast och lovade tio kronor lägre pris vid pump.

Den i förhållande till vallöftet låga prissänkningen har mötts av kritik från såväl politiker som väljare.

– Det är en besvikelse. et är politikerförakt. Det är väldigt korttänkta men intensiva känslor som kommer ut, säger Peder Blohm Bokenhielm, talesperson för Facebook-gruppen Bränsleupporet, till Sveriges Radio och meddelar att gruppen kan bilda ett nytt parti.

“Vi gör vad vi lovat”

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har man dock hållit sitt löfte. Sänkningen avser det första steget, och bensin och diesel ska bli ännu billigare i framtiden.

– Så vi gör vad vi sa att vi skulle göra. Men allt finns ju självklart inte med i den första budgeten, sade finansministern till Studio Ett tidigare i november.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen