SVERIGE: Föreslår rabatt på bensin och diesel

2022 11 21

Alla bilägare på landsbygden ska få rabatt när de tankar bensin eller diesel.

Det föreslår Centerpartiet som en del av partiets alternativ till regeringens ekonomiska politik, rapporterar SVT. Förslaget är ämnat för nästa år.

Rabatten i fråga skulle för den aktuella målgruppen ligga på tre kronor litern.

Vill ha hjälp av bensinbolagen

Hur kunderna ska kunna ta del av rabatten är ännu inte fastlagt. Enligt Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiska talesperson, vill man ta hjälp av bensinbolagen för att få det att fungera rent praktiskt vid pump.

– Vi har många på landsbygden nu som tampas med extrema bränslepriser och som förblir på extrema nivåer. Då måste vi göra något nu. När regeringen nu sänker priset med någon krona eller egentligen bara några ören, det duger inte, säger han till SVT.

Gäller inte storstäder

Människor som bor i storstäder alternativt i närheten av storstäder eller större städer ska dock inte ha rätt till rabatten, enligt Centerpartiets förslag.

Samma grupp får inte heller del av den skattesänkning som regeringen planerar inför 2023, som ska ge 40 öre lägre dieselpris och 14 öre lägre bensinpris.

Risk att “sälja” rabatten

I Centerpartiets förslag finns ett tak på 1 100 kronor i stöd, som enligt partiet motsvarar ungefär 2 000 mil för en normalbil.

Det finns dock en risk att landbygdsbor med bil som inte används “säljer” sin rabatt till en storstadsbo som kör förbi, exempelvis på väg till fjällen.

En risk som också uppmärksammast av Centerpartiet.

– Det är viktigare att de som nu är extremt hårt trängda av de här bränslepriserna och inte har något alternativ får den här möjligheten. Om någon sedan ger bort den till en stockholmare på något vis så är det inte den största katastrofen, utan det är att vi inte gör någonting för alla de som har det så tufft just nu, säger Martin Ådahl till SVT.

Prissänkning möttes av kritik

I oktober meddelade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna att bränslet ska bli en krona billigare.

En bra bit under de nivåer som lovats inför valet, där SD slog på hårdast och lovade tio kronor lägre pris vid pump.

Den i förhållande till vallöftet låga prissänkningen har mötts av kritik från såväl politiker som väljare.

– Det är en besvikelse. et är politikerförakt. Det är väldigt korttänkta men intensiva känslor som kommer ut, säger Peder Blohm Bokenhielm, talesperson för Facebook-gruppen Bränsleupporet, till Sveriges Radio och meddelar att gruppen kan bilda ett nytt parti.

“Vi gör vad vi lovat”

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har man dock hållit sitt löfte. Sänkningen avser det första steget, och bensin och diesel ska bli ännu billigare i framtiden.

– Så vi gör vad vi sa att vi skulle göra. Men allt finns ju självklart inte med i den första budgeten, sade finansministern till Studio Ett tidigare i november.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen