SVERIGE: Förbryllande beteende hos unga – källsorterar sämre än äldre

2022 06 16

Yngre personer är sämre på att källsortera än äldre personer i samhället.

Detta trots att unga människor är de som uppger att de har mest klimatångest.

Unga slarvar med sorteringen

En ny undersökning från Sifo-baserade Återvinningsbarometern visar att personer i åldern 65 – 79 återvinner 84 procent av sina förpackningar till återvinning, rapporterar Sveriges Radio.

Bland 18 – 29-åringar är siffran blott 73 procent.

Uppmärksammad utveckling

Det intressanta i sammanhanget är dock att det är den yngre generationen som i högre utsträckning upplever sig bekymrade för miljöproblem.

– Vi samlar in rekordvolymer i Sverige, men det är tydligt att den yngre generationen inte är lika benägen att källsortera som den äldre. Samtidigt uppger en majoritet i åldersgruppen 18-29 år att de är oroliga för miljön och vill ha mer kunskap om återvinning. Undersökningen visar på en utveckling som vi ser är viktig att uppmärksamma, säger Helena Nylén, vd på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) i ett pressmeddelande.

Attityden till återvinning sämre

Undersökningen visar dock samtidigt att andelen unga svenskar som tycker att det är viktigt med återvinning minskar, från 9 av 10 till 8 av 10.

Hälften av de unga respondenterna menar att de skulle öka sin källsortering om de hade en bättre förvaringslösning för källsortering i det egna hemmet.

En tredjedel tycker att det är enklare att slänga samtliga sopor i hushållsavfallet än att sortera dem, uppger FTI.

“Alla vinner när du återvinner”

– Att källsortera sina förpackningar är något som alla kan göra, varje dag. Det är ett enkelt sätt att bidra till ett mer hållbart samhälle, utan att behöva göra stora förändringar i vardagen. Varje förpackning som hamnar i hushållsavfallet medför koldioxidutsläpp som hade kunnat undvikas med källsortering och återvinning. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och alla vinner när du återvinner, säger Helena Nylén.

“De är lata”

När P4 Halland frågar runt bland unga tycks de vara överens om vad som är den avgörande faktorn till att unga källsorterar sämre än äldre – trots klimatångesten.

– Det måste bero på lathet, säger till exempel Elton Zevenwacth i Varberg.

552 600 ton 

Under 2021 samlades det in 552 600 ton förpackningar och tidningar i Sverige, uppger FTI.

Det material som sorteras i högst utsträckning var glasförpackningar på 23,2 procent. Därefter följde pappersförpackningar följt av plast och på sista plats metall.

Foto: J. Sessler

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 11

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Folk tror det är förbjudet att göra på flygplan – är fullt tillåtet

2025 05 09

Det vimlar av förbud och regler ombord på flygplan.

Inga kompromisser kan göras med säkerheten när folk ska transporteras i luften med en mil ned till marken.

Exempelvis har flera flygbolag, inklusive Ryanair, övervägt att förbjuda powerbanks efter att ett flygplan i Sydkorea drabbats av en våldsam brand strax före avgång.

En del regler handlar dock om själva upplevelsen ombord.

Bland annat diskuteras förbud mot att kunna fälla ned stolen och så sent som i vintras planerade det amerikanska flygbolaget Spirit Airlines att upprätta klädkoder för sina passagerare.

Avlivar myten

En sak som många tror är förbjudet, men som i själva verket är tillåtet, är att ta med egen mat ombord.

Det berättar flygvärdinnorna Sophie Moss och Mikkel Dammen för den norska tidningen Din Side.

– Många är inte medvetna om att det är tillåtet att ta med matsäck. Om du vill kan du spara lite pengar på det. Jag packar ofta wraps i aluminiumfolie så att jag kan slänga omslaget när jag är klar med att äta, säger Sophie Moss.

LÄS MER: Flygbolag inför klädkod – passagerare kan stoppas i dörren

Betalar i onödan

Enligt flygvärdinnorna är det dessutom många som lägger onödigt mycket pengar på att köpa vattenflaskor efter säkerhetskontrollen, eftersom det inte är tillåtet att ta med sig mer än 100 milliliter vätska.

Men då tänker man inte tillräckligt långt.

– Det finns vattenstationer på de flesta flygplatser. Så ta med en tom vattenflaska och spara pengar, säger Mikkel Dammen.

Kan bli en dyr flaska

Det sistnämnda rådet kan dock bli dyrköpt. Åker du till exempel med Ryanair måste flaskan få plats i ditt handbagage. Sticker vattenflaskan ut riskerar väskan att bli för stor och du kan drabbas av höga böter.

Det fick journalisten Ruby Flanagan erfara när hon flög hem från Dublin med just Ryanair.

– Jag har hört talas om några galna Ryanairavgifter under mina år, men det här är den absolut värsta, sade konsumenträttsexperten Martyn James till Mirror efteråt.

LÄS MER: Skarp kritik mot petig regel hos Ryanair – Experten: “Värsta jag hört”

Foto: SAS Group

Text: Redaktionen