SVERIGE: Flera regioner slår larm – nya rekommendationer

2023 01 06

I går uppmanade Västra Götalandsregionen föräldrar att hålla sina barn hemma från förskolan.

– Västra Götalandsregionen rekommenderar den som har möjlighet, att hålla syskon hemma från förskolan om det finns barn under sex månader i familjen, skrev regionen i ett pressmeddelande.

Orsaken är den omfattande smittspridningen av RS-viruset, som framför allt drabbar de allra minsta.

Nu följer flera andra regioner Västra Götalandsregionens uppmaning, rapporterar Aftonbladet.

– Flera regioner uppmanar föräldrar med spädbarn upp till sex månader att hålla äldre syskon hemma från förskolan, skriver tidningen.

”En allvarlig situation”

Bland annat gäller samma uppmaning för föräldrar i region Uppsala och region Kalmar.  

– För små barn, under sex månader, kan en infektion med RS-virus leda till en allvarlig sjukdomsbild med svåra andningsbesvär. Dessutom är vården just nu mycket hårt belastad. Vi har nu en allvarlig situation i Uppsala län och vi vädjar nu till länets invånare att göra vad man kan för att skydda de små barnen och begränsa smittspridningen, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala.

 Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i region Kalmar, gör en liknande bedömning.

– Den senaste tidens ökning av RS-virus i länet är oroande. De minsta barnen riskerar att bli svårt sjuka. Rekommendationen om att förskolebarn i samma hushåll ska stanna hemma från förskolan är för att skydda de allra yngsta barnen. Barn som går i förskolan riskerar ta med sig smittan hem. Små barn riskerar också att smittas på kalas och fester av dem som vill klappa eller krama barnet, säger hon i ett pressmeddelande.

”Tungt och belastat”

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, berättar att den höga spridningen av RS-viruset har lett till att barnsjukvården i regionen är under hård belastning.

För en vecka sedan gick regionen upp i förstärkningsläge – en nivå över stabsläge.

– Det har varit så en tid och det jobbar man aktivt med att hantera. Det är tungt och belastat inom barnsjukvården, med många sjuka barn, säger Thomas Wahlberg till Aftonbladet.

Fakta smittläget i Sverige

- Den omfattande smittspridningen av covid-19, influensa och RS-virus fortsätter.

- Antalet bekräftade fall av influensa fortsätter att öka och RS-virus ligger på samma höga nivå som vecka 51.

- Bekräftade fall av influensa har ökat med 20 procent mellan vecka 51 och 52.

- Antalet bekräftade falla av covid-19 har minskat något under vecka 52. Det beror sannolikt på eftersläpning i statistiken på grund av jul- och nyårshelgerna.

- Hittills har 255 bekräftade fall rapporterats avlidna med covid-19 vecka 51. Det kan jämföras med ett medeltal på 124 avlidna de tre föregående veckorna.

- Totalt uppskattas 2 179 patienter vårdas med covid-19 just nu.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Johan Alp Region Uppsala

Text: Redaktionen