SVERIGE: Flera regioner slår larm – nya rekommendationer

2023 01 06

I går uppmanade Västra Götalandsregionen föräldrar att hålla sina barn hemma från förskolan.

– Västra Götalandsregionen rekommenderar den som har möjlighet, att hålla syskon hemma från förskolan om det finns barn under sex månader i familjen, skrev regionen i ett pressmeddelande.

Orsaken är den omfattande smittspridningen av RS-viruset, som framför allt drabbar de allra minsta.

Nu följer flera andra regioner Västra Götalandsregionens uppmaning, rapporterar Aftonbladet.

– Flera regioner uppmanar föräldrar med spädbarn upp till sex månader att hålla äldre syskon hemma från förskolan, skriver tidningen.

”En allvarlig situation”

Bland annat gäller samma uppmaning för föräldrar i region Uppsala och region Kalmar.  

– För små barn, under sex månader, kan en infektion med RS-virus leda till en allvarlig sjukdomsbild med svåra andningsbesvär. Dessutom är vården just nu mycket hårt belastad. Vi har nu en allvarlig situation i Uppsala län och vi vädjar nu till länets invånare att göra vad man kan för att skydda de små barnen och begränsa smittspridningen, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala.

 Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i region Kalmar, gör en liknande bedömning.

– Den senaste tidens ökning av RS-virus i länet är oroande. De minsta barnen riskerar att bli svårt sjuka. Rekommendationen om att förskolebarn i samma hushåll ska stanna hemma från förskolan är för att skydda de allra yngsta barnen. Barn som går i förskolan riskerar ta med sig smittan hem. Små barn riskerar också att smittas på kalas och fester av dem som vill klappa eller krama barnet, säger hon i ett pressmeddelande.

”Tungt och belastat”

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, berättar att den höga spridningen av RS-viruset har lett till att barnsjukvården i regionen är under hård belastning.

För en vecka sedan gick regionen upp i förstärkningsläge – en nivå över stabsläge.

– Det har varit så en tid och det jobbar man aktivt med att hantera. Det är tungt och belastat inom barnsjukvården, med många sjuka barn, säger Thomas Wahlberg till Aftonbladet.

Fakta smittläget i Sverige

- Den omfattande smittspridningen av covid-19, influensa och RS-virus fortsätter.

- Antalet bekräftade fall av influensa fortsätter att öka och RS-virus ligger på samma höga nivå som vecka 51.

- Bekräftade fall av influensa har ökat med 20 procent mellan vecka 51 och 52.

- Antalet bekräftade falla av covid-19 har minskat något under vecka 52. Det beror sannolikt på eftersläpning i statistiken på grund av jul- och nyårshelgerna.

- Hittills har 255 bekräftade fall rapporterats avlidna med covid-19 vecka 51. Det kan jämföras med ett medeltal på 124 avlidna de tre föregående veckorna.

- Totalt uppskattas 2 179 patienter vårdas med covid-19 just nu.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Johan Alp Region Uppsala

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen