SVERIGE: Flera larm om illdåd mot hundar

2022 12 27

Under tisdagen har polisen fått in flera larm om strategiska och medvetna attacker mot hundar.

I många år har det inkommit anmälningar om förskräckliga dåd mot hundar i hela landet.

Ofta har det handlat om att bitar av glas, metall eller gift trycks in i bullar eller annan mat och därefter placeras ut på platser där människor ofta går med sina husdjur.

Och idag har det varit dags igen. Den här gången i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Sju platser: "Avskyvärt"

På hela sju olika platser i staden har polisen idag fått kännedom om små brödrullar innehållandes någonting som liknar avbrutna matknivar. I andra har det påträffats krossat glas.

– Det är förfärligt. Det är avskyvärt att någon aktivt vill skada hundar, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen, till den skånska tidningen.

I skrivande stund är det inte känt om någon hund kommit till skada av dåden.

Utplacerade i natt

Polisens teori är att någon under natten eller tidig morgon idag tisdag placerat ut bullarna. Det är oklart om det är en persons verk eller om det är flera inblandade.

Samtliga adresser där fällorna placerats ut ligger norr om Amiralsgatan, i ett stråk från Föreningsgatan i väster till Karlskronaplan i öster.

I två år har polisen kämpat med att få fast någon för liknande attacker – utan att någon åkt fast.

– Det här är väldigt svårutrett. Vi behöver avgörande vittnesuppgifter som kan leda oss till rätt person, eller att vi har tur och en möjlig gärningsman fastnar på någon övervakningsfilm. Hittills har inte det hänt, säger Nils Norling till Sydsvenskan.

Särskilt drabbad stad

Malmö är långt ifrån den enda staden som varit utsatt för denna typ av attacker mot hundar. Däremot har den varit särskilt drabbad de senaste åren.

I höstas gick polisen ut med en uppmaning till allmänheten att ha fortsatt koll på sina hundar och anmäla alla misstänkta händelser.

– Man frågar sig vad som driver den här typen av aktioner? Det är ingen frisk människa som agerar så här. Det kan vara någon som drivs att ett allmänt hat mot samhället, men också någon som rent allmänt njuter av situationen, sade Nils Norling till Expressen i oktober.

Varnat i flera år

Flera hundägare har under en längre period varnat för liknande incidenter genom att uppmärksamma dem på sociala medier och i tidningen.

– Jag reagerade på att det låg bullar utspridda längs kanten här i allén och att bullarna var torra, fast det hade regnat hela natten, berättade hundägaren Amanda Brink i en intervju med Dagens Nyheter 2021.

Även då utspelade sig incidenten i Malmö.

– Det är det här med att de kan dö plågsamt. Att något skär upp dem på insidan, det är det som är obehagligt, säger Amanda Brink.

Foto: T. Umphreys (hunden på bilden är en genrebild och har ingenting med artikelns innehåll att göra)

Text: Redaktionen