SVERIGE: Fler än 60 delfiner har dött på djurpark

2022 09 16

Fler än 60 delfiner har dött på Sveriges största djurpark Kolmården.

Det visar journalisten och författaren Lars Berges stora granskning av djurparkens hantering av delfiner under 60-, 70- och 80-talet.

Granskningen tog fart efter att författaren mottagit ett läckt dokument som innehöll information om Kolmårdens hanteringen av delfiner under tidsperioden.

– Jag fick det här dokumentet av en person med insyn och reagerade på siffran om att det skulle dött över 60 delfiner. Jag hade sett showerna och de är bombastiska och påkostade men här fanns det en annan sida bakom kulisserna, säger han i SVT:s Morgonstudio.

Författaren insåg snabbt att flera delfiner dött under mystiska omständigheter. 

– Många av dem har dött av olika orsaker. Särskilt de nyfödda ungarna som man försökt avla fram har dött och det vet man inte riktigt vad det beror på. Det är ett mysterium, säger Lars Berge. 

”Gör ont i hjärtat”

Kolmårdens vd Christine Karmfalk välkomnar granskningen, men menar att problemet är löst sedan flera år tillbaka. Hon berättar att 25 kalvar dog av oförklarliga skäl fram till 00-talet, men att djurparken i dag inte har kvar problemen.

Vidare säger hon att den nya granskningen ”gör ont i hjärtat”.

– Det är klart, vi är alla människor och det gör ont i hjärtat när man får höra vad som hände här på 60-, -70 och 80-talet. Jag är ändå övertygad om att personalen gjorde det sitt bästa utefter den kunskapen man hade då, säger Christine Karmfalk till SVT.

Poddserie

Lars Berges granskning har mynnat ut i poddserien ”Simma med delfiner”. I podden berättar författaren om sin granskning.

På torsdagen släpptes det tredje och sista avsnittet.  

Kolmårdens delfiner i dag

I dag har Kolmården tolv delfiner.

På sikt kommer djurparken att stänga sitt delfinarium.

– I en situation där den biologiska mångfalden hotas världen över har vi på Kolmården fattat ett strategiskt beslut om att fokusera allt mer på att bevara hotade djurarter. Som ett led i det arbetet kommer vi därför på sikt att stänga delfinariet. Nu inleds det viktiga jobbet med att hitta nya hem till delfinerna, ett arbete som kan ta flera år, och tills dess kommer delfinariet hålla öppet som vanligt, skriver djurparken på sin hemsida.

Foto: R. Smith

Text: Redaktionen