SVERIGE: Fler än 60 delfiner har dött på djurpark

2022 09 16

Fler än 60 delfiner har dött på Sveriges största djurpark Kolmården.

Det visar journalisten och författaren Lars Berges stora granskning av djurparkens hantering av delfiner under 60-, 70- och 80-talet.

Granskningen tog fart efter att författaren mottagit ett läckt dokument som innehöll information om Kolmårdens hanteringen av delfiner under tidsperioden.

– Jag fick det här dokumentet av en person med insyn och reagerade på siffran om att det skulle dött över 60 delfiner. Jag hade sett showerna och de är bombastiska och påkostade men här fanns det en annan sida bakom kulisserna, säger han i SVT:s Morgonstudio.

Författaren insåg snabbt att flera delfiner dött under mystiska omständigheter. 

– Många av dem har dött av olika orsaker. Särskilt de nyfödda ungarna som man försökt avla fram har dött och det vet man inte riktigt vad det beror på. Det är ett mysterium, säger Lars Berge. 

”Gör ont i hjärtat”

Kolmårdens vd Christine Karmfalk välkomnar granskningen, men menar att problemet är löst sedan flera år tillbaka. Hon berättar att 25 kalvar dog av oförklarliga skäl fram till 00-talet, men att djurparken i dag inte har kvar problemen.

Vidare säger hon att den nya granskningen ”gör ont i hjärtat”.

– Det är klart, vi är alla människor och det gör ont i hjärtat när man får höra vad som hände här på 60-, -70 och 80-talet. Jag är ändå övertygad om att personalen gjorde det sitt bästa utefter den kunskapen man hade då, säger Christine Karmfalk till SVT.

Poddserie

Lars Berges granskning har mynnat ut i poddserien ”Simma med delfiner”. I podden berättar författaren om sin granskning.

På torsdagen släpptes det tredje och sista avsnittet.  

Kolmårdens delfiner i dag

I dag har Kolmården tolv delfiner.

På sikt kommer djurparken att stänga sitt delfinarium.

– I en situation där den biologiska mångfalden hotas världen över har vi på Kolmården fattat ett strategiskt beslut om att fokusera allt mer på att bevara hotade djurarter. Som ett led i det arbetet kommer vi därför på sikt att stänga delfinariet. Nu inleds det viktiga jobbet med att hitta nya hem till delfinerna, ett arbete som kan ta flera år, och tills dess kommer delfinariet hålla öppet som vanligt, skriver djurparken på sin hemsida.

Foto: R. Smith

Text: Redaktionen


Pansarfordon rullar mot ryska gränsen

2025 05 05

Ukraina har genomfört en överraskande framryckning i Kurskregionen i södra Ryssland.

Under måndagen har ukrainska styrkor forcerat den ryska gränsen med särskilda militära fordon och robotar, rapporterar brittiska The Telegraph.

Enligt tidningen har ukrainarna sprängt broar med raketer under natten innan de inledde ett pansarangrepp på morgonen och utnyttjade det dåliga vädret till sin fördel.

– En numerisk överlägsen fiende kan bara besegras med okonventionella drag, skriver överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor, Oleksandr Syrskyj, i ett inlägg på Facebook.

Strategiska mål uppnådda

Ukrainas överbefälhavare framhåller att offensiven syftar till att skapa en buffertzon och förhindra ryska attacker mot de ukrainska städerna Sumy och Kharkiv.

– Ukraina har visat att man är kapabel att gå till motanfall, besegra och driva bort fienden, även på egen mark, skriver Syrskyj.

En rysk Telegram-kanal som rapporterar om kriget uppger att minst 50 ukrainska soldater korsade regionen under morgonen.

"Hård strid vid gränsen"

Den ryska Telegram-kanalen rapporterar:

– Minröjningsfordonen började ta sig fram i minfälten, följt av bepansrade fordon med trupper. Det pågår en hård strid vid gränsen.

Kreml hävdar framgång

Attacken kommer efter påståenden från Rysslands militära ledning om att ukrainska trupper helt har fördrivits från Kurskregionen.

Ukrainska trupper inledde en första invasion av regionen i södra Ryssland i augusti 2024. Attacken beskrevs som den största invasionen av ryskt territorium sedan andra världskriget.

Foto: Sociala medier resp Nato

Text: Redaktionen


USA ställer krav på svenska leverantörer

2025 05 05

Uppgifter gör gällande att USA:s ambassad i Stockholm kräver att svenska leverantörer följer amerikanska bestämmelser – och därmed upphör med arbetet för jämställdhet. Nu hotar den svenska regeringen med påföljder.

Även svenska leverantörer måste intyga att de följer USA:s antidiskrimineringslagstiftning.

Tidigare har internationella medier rapporterat att företag som levererar varor eller tjänster till amerikanska ambassader tvingas skriva på ett papper – där man intygar att man följer de amerikanska bestämmelserna.

– Regeringen Trump har varnat leverantörer till amerikanska ambassader och konsulat samt mottagare av amerikanska bidrag över hela världen om att de måste följa förbudet mot program för mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) eller riskera att förlora betalningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Detta gäller nu även den amerikanska ambassaden i Stockholm, rapporterar DN under måndagen.

Läs mer: USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

Svenska hotet: “Kan bli påföljder”

Enligt jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson (L) har den svenska regeringen redan gjorts informerad om den amerikanska ambassadens krav.

Svensk lagstiftning gör dock gällande att företag är skyldiga att arbeta förebyggande och aktivt för att motverka diskriminering, vilket ministern också hänvisar till.

Larsson understryker även vikten av att företag känner trygghet i att det är svensk rätt som gäller.

– Annars kan det komma att bli påföljder. Det är viktigt att vi, både politiskt och från branscherna, är tydliga med detta gentemot utländska uppdragsgivare, säger Nina Larsson till DN.

Läs också: Trump utropar massiv åtgärd – ska rädda döende bransch

Foto: Ninni Andersson – Regeringskansliet

Text: Redaktionen