SVERIGE: Efter kärnkraftshaveriet – dubbel elsmocka väntar

2022 08 31

Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer att var ur drift under hela hösten.

Det bekräftade Ringhals vd Björn Linde i dag.

– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat, sa han i ett pressmeddelande.

Reparationen beräknas ta tre månader. Det innebär ett produktionstapp på omkring hälften av Ringhals vanliga produktion under september, oktober och november.

Ett produktionstapp som kommer att kosta.

Det förklarar Christian Holtz, elprisanalytiker hos Merlin & Metis AB, i en intervju med Expressen.

–  Det kommer få stora konsekvenser för elpriserna i elområde 3 och elområde 4, alltså i de södra delarna av Sverige, säger han till tidningen.

Två smällar

Christian Holtz förklarar att produktionsstoppet kommer att leda till högre elpriser i två avseenden. 

För det första kommer det innebära en sämre produktion. I dag står Ringhals 4 för drygt fem procent av den totala svenska elproduktionen. Södra Sverige kommer därför att tvingas importera mer el från kontinenten – som har betydligt högre elpriser än i Sverige på grund av gasberoendet.

För det andra så kommer totalstoppet att få en stor inverkan på överföringskapaciteten.

– Ringhals 4 har en viktig teknisk inverkan på systemet eftersom den möjliggör överföring från norr till söder. Överföringskapaciteten är redan i dag reducerad sedan Ringhals 1 och 2 stängdes och att då också tappa reaktor 4 får allvarliga konsekvenser, säger Christian Holtz till Expressen.

Kan bli ännu dyrare

Maria Erdmann, vd för elbolaget Godel, framhäver att det är viktigt att reperationsplanen håller tiden.

Annars riskerar vinterns elräkningar att bli ännu dyrare.

– I December 2021 betalade en villaägare i elområde 3 i snitt 5 000 kronor för elen den månaden. Med de prognoser som nu ligger för vintern kommer fakturan för december i år hamna på 15 000 – och det var innan nyheten om reaktorstoppet, säger hon till Expressen.

Enligt Ringhals beräknas reaktorn åter vara i drift den 30 november.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta, betonar vd Björn Linde.

Foto: Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan

Text: Redaktionen