SVERIGE: Dieseltjuvar härjar – Morgan Johansson lovar åtgärder

2022 06 21

Regeringen har gett polisen i uppdrag att lösa problemet.

Flera delar av landet har drabbats av omfattande stölder av diesel under de senaste veckorna. 

I exempelvis Kalmar län har det skett en ökning med 150 procent i år, rapporterar Sveriges Radio.

Misstänker internationella ligor

Tanklock plockas bort av tjuvarna och det rapporteras om hur det slabbas på marken.

Enligt regeringen kan det ligga internationella ligor bakom stölderna. Uppdraget har nu gått ut till polisen att sätta stopp för dieselstölderna fortast möjligt. 

Ministern: “Eget ansvar”

Samtidigt menar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att företagarna själva måste se om sitt hus för att förebygga stölderna.

– Man ska komma ihåg att de här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar, säger han till SR.

Han tillägger:

– Man har faktiskt ett eget ansvar att skydda sin egendom.

Lovar åtgärder

Morgan Johansson lovar dock åtgärder för att hjälpa alla drabbade att komma till bukt med problemet. Han uppmanar även att fortsätta anmäla stölderna för att hjälpa polisen att sätta fast tjuvarna.

– Polisen har ett specifikt inriktat regeringsuppdrag sedan 2018 att inrikta sig på internationella stöldligor. Där vidtar man en lång rad åtgärder, bland annat i samarbete med tullen för att förhindra att stöldgods kommer ut ur Sverige. Men också bättre underrättelse och samverkan över landet mellan olika polisorganisationer, säger Johansson.

Kritik från KD: “Häpnadsväckande”

Justitieministerns uttalande har dock väckt kritik från oppositionen, i synnerhet det som anspelade på att företagarna själva har ansvar för att skydda sin diesel.

– Det är ett helt häpnadsväckande uttalande från justitieministern. För det första har han ingen aning om vad han pratar om när han lyfter fram att de här företagen tjänar pengar så det får man väl ha råd med. Det här är en bransch i kris med väldigt små marginaler till följd av höga dieselpriser. För det andra lägger han över ansvaret på brottsoffren, säger Andreas Carlsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, till SR.

“Vad kommer härnäst?”

Han tillägger:

– Har inte företagare och medborgare rätt till skydd oavsett vad man tjänar? Vad kommer härnäst? Ska föräldrar inte kunna utgå från att polisen skyddar deras barn om föräldrarna tjänar pengar?

Höga bränslepriser

De höga bränslepriserna tros vara bakgrunden till varför dieselstölderna skjutit i höjden den senaste tiden. 

Igår låg dieselpriset på 26,86 kronor per liter, rapporter Expressen med hänvisning till Circle K och Preem. Det var en minskning med 35 öre. 

Bensinpriset sänktes samtidigt med 55 öre till 22,78 kronor per liter, skriver tidningen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp J. Latuperisa-Andresen

Text: Redaktionen